Connect with us

Странски банки

Влегување во банка само со две дози на вакцина!?

Објавено

на

На вработените и клиентите на мултинационалната инвестициска банка „Morgan Stanley” од Њујорк ќе им биде забранет влез во зградата освен ако не се целосно вакцинирани против коронавирусот. Невакцинираните вработени ќе мора да работат од дома, според извори запознати со одлуката на банката.

Новите правила ќе стапат на сила следниот месец за да се овозможи укинување на одредени ограничувачки мерки со цел спречување на ширење на инфекцијата со Ковид-19. Минатата недела управата на банката ги повика вработените да се вратат во своите канцеларии, пренесува „BBC”.

Во внатрешниот меморандум се наведува дека од 12 јули сите вработени, клиенти и посетители ќе треба да потврдат дека биле целосно вакцинирани за да пристапат до просториите на зградата во Њујорк, како и до оние во Вестчестер.

„Morgan Stanley” веќе издвои работни простории во некои одделенија во кои можат да влезат само вакцинираните, вклучително и оние каде се обработуваат институционални хартии од вредност и оние каде се управува со богатството на ВИП клиентите.

На почетокот на овој месец, извршниот директор на банката, Џејмс Горман, рече дека ќе биде разочаран доколку вработените не се вратат во своите канцеларии до крајот на септември.

Странски банки

ПроКредит Групацијата постигна значителни резултати последните 9 месеци со принос на капиталот од 13,6%

Објавено

на

Групацијата ПроКредит, која главно е активна во Југоисточна и Источна Европа, објави висок финансиски резултат од 94,0 милиони евра за првите девет месеци од 2023 година. Приносот на капиталот значително се подобри на ниво од 13,6 %, со што се нагласуваат среднорочните проекции на групацијата. Добриот резултат главно беше поттикнат од континуираната позитивна динамика на нето-каматната маржа, како и од подобрениот коефициент трошоци-приходи од 58,7%. Стабилните показатели за кредитниот ризик доведоа до умерена цена на ризикот од 20 базични поени, каде спаѓаат и дополнителните резервации за загуби резервирани во третиот квартал на работењето на групацијата во Украина. Како резултат на силниот оперативно-финансиски развој во целата групација, Управниот одбор реши на 26 октомври 2023 година повторно да ги подигне проекциите за финансиската 2023 година. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ЕБОР го назначи Фатих Туркменоглу за нов шеф на Банката во Северна Македонија

Објавено

на

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) го назначи Фатих Туркменоглу за нов шеф на Северна Македонија. Тој ќе ја преземе функцијата на 1 ноември и ќе ја води канцеларијата на Банката во Скопје. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ПроКредит Холдинг АД: Успешно спроведена трансформација во акционерско друштво

Објавено

на

Матичната компанија на развојно ориентираната Групација ПроКредит успешно ја заврши трансформацијата на својата правна форма во акционерско друштво (AG). Трансформацијата беше завршена со внесување на ПроКредит Холдинг АД во трговскиот регистар на 27.9.2023 година. Претходно, на Годишното генерално собрание одржано на 5.6.2023 година беше донесена одлука за одобрување на промената на правна форма со многу големо мнозинство. Трансформацијата во акционерско друштво има за цел дополнително да го подобри прифаќањето на инвеститорите, особено меѓу учесниците на меѓународниот пазар, а, во исто време, да ја поедностави корпоративната структура. Деловниот фокус на ПроКредит Холдинг, особено со акцент на Југоисточна и Источна Европа и неговата посветеност да се постигне влијание, остануваат непроменети. (more…)

Продолжи со читање

Популарно