Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Анализи

Владата пред капитална одлука – Дали да се оданочуваат добивките од капитал?

Објавено

на

Даночната реформа која ја воведе екс министерот Драган Тевдовски со прогресивните стапки на оданочување треба да помине барем една година со цел да се види нивниот ефект и тоа за многу краток период, бидејќи реформата стапи на сила на 1 јануари 2019. Сепак, и натаму економските субјекти не се целосно согласни со воведените измени, особено тие што го таргетираат пазарот на капитал, неговиот развој кој е неопходен во состојба на лимитирани и еднородни извори на финансирање на нови проекти и бизнис идеи, како и можности за инвестирање.

Вицепремиерот Кочо Анѓушев кој не се согласуваше со фискалните политики на веќе поранешниот министер Тевдовски, најави дека Владата ќе ја разгледува можноста за одложување или промена на одредбите од Законот за данок на личен доход кои се однесуваат на оданочување на капиталните добивки, од каматите на хартии од вредност и каматите од заемите.

„Сакаме да го стимулираме пазарот на капитал, сакаме да го стимулираме развојот на берзата. Доколку тоа е една од мерките коишто треба да се направат за да биде тоа стимулирано, секако ќе разговараме и за таа опција“, рече Анѓушев.

Од следната година треба на сила да стапат одредбите од Законот со кои е предвидено да се плаќа данок од 15% за дивидендите, да се плаќа данок за заштедите кои се чуваат во банка, ако каматите годишно надминат 15 илјади денари, за каматите од хартиите од вредност, како и плаќање данок на каматите од заемите.

Според статистичките податоци за првиот квартал во 2019 година во фискалната каса се слеале 200 милиони денари од ставката персонален данок на доход за приходи од капитал. Тоа е значително помалку во однос првиот квартал од 2018 кога за истата ставка државата собрала 252 милиони денари од приходи од капитал. Пад има и кај собраните даноци од капиталните добивки, годинава 8 милиони денари, за разлика од истиот период лани кога се собрале 9 милиони денари.

Една од благо речено несфатливата промена во даночната политика беше одредувањето од ставката од 15% за доходот од капитал, додека пак прогресивната стапка за доходот од труд изнесува 18%. Тоа остава можности за даночните субјекти да го исплаќаат делот од доходот преку дивиденди за искористување на ставката од 15%, наместо само преку плата каде прогресивната стапка како што наведовме е 18%.

Неопходноста од развој на пазарот на капитал ја посочи и Нора Алити, Претседателката на Комисијата за хартии од вредност, која оваа приказна ја гледа како недовршена.

„За развој на пазарот на капитал, како впрочем и за секој друг финансиски пазар најпрво треба да има политичка стабилност и правна сигурност, а потоа сè друго. Изминатиов период кога полека, но сигурно се враќа довербата на граѓаните во нашиот пазар на хартии од вредност можеби е неповторлив момент кој многу лесно може да биде срушен со најавеното оданочување на капиталните добивки во комбинација со девизната либерализација и можноста за инвестирање на капиталот на домашните инвеститори на странските пазари на капитал. Се надевам дека Министерството за финансии ќе го послуша гласот на индустријата и ќе ја поддржи иницијативата за продолжување на даночните ослободувања на капиталните добивки од продажба на хартии од вредност за физичките лица, со оглед на тоа што во годините кога се наплаќаше данокот на капитална добивка буџетскиот ефект беше многу мал“, заклучи Алити.

Надлежен орган за оваа регулатива е Министерството за финансии кое треба да се изјасни дали ќе се интервенира со законски измени или пак со одложување на одредбите за оданочување на капиталните добивки.

Анализи

Оглас за вработување во Тиго Фајнанс – Специјалист за директна продажба

Објавено

на

Финансиско друштво ТИГО Фајнанс ДООЕЛ Скопје е современа компанија која применува иновативна и модерна технологија, посветена на корисниците. Компанијата нуди брзи и лесни решенија за микрокредитирање на физички лица кои се достапни секому. Тимот на ТИГО Фајнанс се состои од млади и амбициозни професионалци од областа на финансии, грижа за корисници и ИТ. Поради брз раст на компанијата, потребни им се ведри и вредни колеги кои ќе ја пополнат позицијата:

Специјалист за директна продажба на терен  (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Дали банкарите ќе исчезнат со вештачката интелигенција?

Објавено

на

Напливот на новите технологии за автоматизирање на работните процеси, за употреба на вештачката интелигенција во текот на работењето и опслужувањето на клиенти, како и управувањето со големите бази на податоци, носи голема закана за вработените во банкарскиот сектор. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Која е разликата помеѓу инвестициска банка и комерцијална банка?

Објавено

на

Врз основа на работата извршена од страна на банките, финансиската индустрија е распределена во два главни сегменти, т.е. инвестициски банки и комерцијални банки. Комерцијалните банки се формираат заради склучување трговски трансакции, како на пример легално земаат депозити и позајмуваат пари во форма на кредити на физички лица и корпорации. Од друга страна, се формираат инвестициски банки кои нудат дополнителни услуги на инвеститорите. Работата на инвестициските банки е различна и делува како посредник помеѓу купувачите и продавачите на акции и обврзници, кои им помагаат на клиентите во прибирањето капитал. Додека инвестициските банки заработуваат провизии од успешно завршени зделки, комерцијалните банки заработуваат од камати на издадените кредити на клиентите, како и од провизии за одржување на трансакциски сметки и останати трансакции. Постои тенка линија на разлики помеѓу инвестициските банки и комерцијалните банки, која е детално претставена во текстот подолу. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange