Connect with us

Странски банки

Владата на Словенија ќе мора да продаде 75% од НЛБ до крајот на 2018 година

Објавено

на

Европската комисија се очекува службено да ја објави содржината на истрагата околу неисполнувањето на обврската од страна на словенската влада да ја продаде Нова Љубљанска Банка (НЛБ).

Согласно анализата на РТВ Словенија, владата на оваа земја ќе мора да продаде 75% од банката до крајот на годината, во спротивно ќе биде принудена на мерки кои дополнително ќе ја намалат вредноста на банката која е на продажба.

Неофицијално, Словенија нуди како компензација, целосно повлекување на државни претставници од Надзорниот одбор и уште поголемо ограничување во кредитирањето и рекламирањето на НЛБ. Дополнително се шпекулира со продажба на осигурителното друштво НЛБ Вита и затварање на 20 експозитури.

Преговорите сеуште се во тек, кога станува збор за рокот на продажба и потенцијалните компензациски мерки, велат од Министерството за финансии. Од таму потврдуваат дека во најкраток рок го очекуваат одговорот на Европската комисија за точниот датум на продажба на НЛБ.

Од банката коментираат дека со цел подеднакво информирање на акционерите, нема да ја коментираат ситуацијата се до официјалното обелоденување на резултатите од работењето.

Странски банки

Салвини: Златото од Банката на Италија му припаѓа на народот

Објавено

на

Златните резерви во централната Банка на Италија се во сопственост на народот, а не на некој друг, изјави италијанскиот вицепремиер и министер за внатрешни работи, Матео Салвини. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Сосиете Женерал ја објави продажбата на својот мнозински удел во Молдавија на ОТП Банка

Објавено

на

Сосиете Женерал склучи договор да го продаде својот мнозински удел во Молдавија на ОТП Банка. Завршувањето на трансакцијата се очекува да се случи во наредните месеци, по прием на потврди од релевантните локални банкарски, монополски и пазарни органи. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Програмер вработен во банка пронашол “баг” на банкомат и си повлекол 1 милион долари

Објавено

на

Звучи како наслов од филм, но станува збор за реалност. Незадоволен програмер во банка успеал да пронајде шема за банкоматот да издава “бесплатни” пари. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange