Connect with us

Странски банки

Висок раст на акциите на НЛБ Групацијата

Објавено

на

Поминаа точно три години откако акциите на НЛБ почнаа да котираат на Љубљанската берза “LJSE“. Во тоа време, аналитичарите беа доста скептични бидејќи сеќавањето за падот на акцијата на Нова КБМ сè уште беше доста живо.

Поточно, со акциите на НЛБ почна да се тргува на 14.11.2018 година, а првата поединечна цена беше 56,65 евра.

Но, сега приказната е поинаква, НЛБ Групацијата одлично заработува и сериозно го проширува својот бизнис со големи аквизиции на неколку регионални пазари.

Во првите девет месеци од годинава, добивката на НЛБ Групацијата изнесува 205,5 милиони евра што е за 96 проценти повеќе во однос на истиот период од претходната година. НЛБ Групацијата планира да им исплати дивиденда на акционерите во износ од 67,4 милиони евра или 3,37 евра бруто по акција.

Акцијата минатата недела порасна за пет проценти и надмина 80 евра. Само во ноември акциите поскапеа за 10%, а годинава акциите на НЛБ за пораснати за речиси 80 проценти.

Останато

Бундесбанк: Германското стопанство зимава ќе влезе во рецесија

Објавено

на

Германското стопанство ќе западне во рецесија во зимската половина од годината, по неочекуваното зголемување на активноста во летниот квартал, предупреди Централната банка. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Избрани финалистите на НЛБ Групацијата во проектот #РамкаЗаПомош

Објавено

на

Ако можеме да судиме според ентузијазмот, идеите и иновативноста на компаниите кои годинава учествуваа во проектот #РамказаПомош на НЛБ Групацијата, нема од што да се плашиме кога станува збор за одржливата иднина. Во проектот учествуваа дури 300 компании од шест пазари, со кои главната банкарска групација во Југоисточна Европа бараше одржливи решенија за предизвиците на иднината. Жирито избра 10 финалисти од секој пазар, кои меѓу другото се натпреваруваат и за спонзорски финансиски средства со кои ќе можат да ги реализираат своите идеи. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Швајцарски банкарски гигант ќе и плати на Франција 238 милиони евра за да избегне тужба

Објавено

на

Швајцарскиот банкарски гигант “Credit Suisse” се согласи да плати 238 милиони евра на Франција за да избегне кривично гонење за измама, соопшти надлежниот суд во Париз. (more…)

Продолжи со читање

Популарно