Connect with us

Лични финансии

Винко совети за штедење (прв дел) – Како да ги научите Вашите деца да штедат?

Објавено

на

Родителите во Македонија се свесни, се повеќе се интересираат и дебатираат за детското штедење со цел да им овоможат на своите деца поквалитетно образование, самостоен и подобар живот и финансиска стабилност.

Најчесто родителите ги планираат финансиите и штедат уште од раѓањето на нивните деца. Некои штедат под перница, некои во банка, трети избираат детско штедно осигурување, но вложуваат и во фондови, што е една од најчестите форми на долгорочно вложување за деца во развиените држави.

Покрај тоа што родителите се свесни за важноста на штедењето, многу е важно да ги научат уште од мали нозе и своите деца за важноста на штедењето.

Винко како најголем пријател на децата преку едукативни материјали, сликовници и боенки сака да им ја претстави важноста на штедењето, и со интересни детски совети  да им помогне да стекнат навики за штедење.

1. Одете заедно во продавница

Користете ги сите можности за кратки лекции што ќе им ги давате на Вашите најмили. Покажете им колку е важно споредувањето на цените и искористувањето на промоциите кои резултираат со значителна заштеда на пари.

2. Давајте му неделен џепарлак

Со давање на неделен џепарлак на Вашето дете ќе го научите дека треба да биде поодговорно за своите пари и дека треба да му служат за подолг период, а не да ги потроши веднаш.

3. Заштеда за купување на нешто што посакува

Доколку го натерате Вашето дете да започне да штеди, ќе му помогнете постојано да биде мотивирано и да се потсетува што ќе добие ако успее да ја собере потребната сума преку штедење. Дека ќе може да си го купи тоа што го посакува, како на пример нова играчка, нов велосипед итн.

4. Научете го да брои ситни парички

Запознајте го Вашето дете со ситните метални парички и научете го да ги брои. Преку броењето објаснете му колку такви парички треба да заштеди за да го добие тоа што го посакува.

5. Објаснете му ја вредноста на различните парички

Кога ќе забележите дека Вашето дете е подготвено, започнете да му давате различни парички од 1, 2 и 5 денари и објаснете му ја нивната вредност за да започне да ги разликува.

6. Играјте си банка

Започнете игра наречена „Банка” во која Вие ќе бидете клиент, а Вашето дете ќе биде банкар. Дајте му метална паричка од 5 денари и научете до дека таа вреди исто како 5 парички од 1 денар или дека вреди како 2 парички од 2 денари и 1 паричка од 1 денар. Постапката повторете ја и со книжните пари, за почеток со 10 денари, а понатаму и со повредните банкноти со цел Вашето дете да започне да ги разликува парите и да ја научи нивната вредност.

7. Објаснете од каде доаѓаат парите

Децата мислат дека парите ги создаваат и доаѓаат од нивните родители. Но, тоа е нормално со оглед дека се што посакуваат го добиваат од родителите. Тие мислат дека секогаш кога ќе посакаат нешто и кога ќе им требаат пари, дека треба да се обратат до своите родители и дека тие секогаш имаат да им дадат. На околу 4-5 годишна возраст, децата се подготвени да слушнат и да разберат од каде навистина доаѓаат парите и како нивните родители ги заработуваат.

8. Објаснете му ја на детето разликата помеѓу потребите и желбите

Често пати децата кога ќе видат нешто во продавница посакуваат веднаш да го добијат независно дали се работи за играчка, за бонбони од маркет или слично. Со цел да го добијат тоа што го посакуваат подготвени се на се, а најчесто започнуваат да плачат. За успешно да ги избегенете тие непријатни ситуации, потребно е да го научите Вашето дете дека има голема разлика помеѓу неговите желби и реалните потреби.

9. Не го разгалувајте Вашето дете секогаш

Колку и да сте финансиски моќни и стабилни, никогаш не му купувајте на Вашето дете се што ќе посака. Доколку секогаш му ги исполнувате неговите желби, правите огромна грешка! Детските желби се неограничени, така што колку и да ги задоволувате, секогаш ќе има нешто ново што го посакуваат. Во таков случај покрај себе ќе добиете разгалено дете кое како што ќе расте ќе биде уште попребирливо и никогаш нема да научи да штеди и да ги цени парите!

10. Купете му детска каса

Доколку сакате да му стекете навика на Вашето дете да штеди, задолжително купете му детска касичка и по можност таа да биде проѕирна, за да може да гледа како таа се полни кога штеди дел од своите пари.

Криптовалути

Ако сте вложеле пред 10 години, сега ќе бевте милионери!?

Објавено

на

Најпознатата криптовалута во светот биткоинот го достигна највисокото ниво од 65.000 американски долари во април, но потоа изгуби 50 проценти од својата вредност во следните три месеци. Цената на најпопуларната „паричка“ неодамна падна под 30.000 американски долари. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Усвоена првата национална Стратегија за финансиска едукација и финансиска инклузија

Објавено

на

Корона-кризата води кон време на трансформација на традиционалните економии во попаметни, подигитализирани, инклузивни и позелени економии. Во таквите услови, кога финтек-услугите сѐ повеќе се дел од нашата реалност, потребата од повисоко ниво на финансиска писменост, како предуслов и за финансиска инклузија ќе биде и понагласена. Но, тоа подразбира и потреба од поголема активност за заштита на потрошувачите. Финансиските регулатори ги дочекаа подготвени ваквите предизвици – уште пред неколку години го започнаа процесот на подготовка на првата национална Стратегија за финансиска едукација и финансиска инклузија, во рамките на петгодишниот проект за финансиска едукација со поддршка на Министерството за финансии на Холандија и Меѓународната мрежа за финансиска едукација при ОЕЦД (ИНФЕ-ОЕЦД). Денес, Стратегијата беше усвоена и промовирана. Таа се однесува на периодот 2021-2025 година и ја надминува целта на проектот во чиишто рамки е првично подготвувана, бидејќи се однесува не само на финансиската едукација, тука и на финансиската инклузија, имајќи ја предвид нивната меѓусебна условеност и поврзаност. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Нефункционални кредити ‒ што значат од аспект на банкарските клиенти?

Објавено

на

Нефункционалните кредити се меѓу основните термини коишто се користат при анализа на работењето на банките и банкарските ризици. Станува збор за кредити кај коишто, во основа, отплатата од страна клиентите е со одредено временско задоцнување. Вообичаено, регулаторот прецизно го дефинира времето на доцнење при кое кредитот се вклучува во групата на нефункционалните кредити. Најчесто, тоа е доцнење од 90 дена и повеќе. (more…)

Продолжи со читање

Популарно