Connect with us

Интервјуа

Виктор Стојкоски: Со следење на успешни примери се подобруваат сервисите во е-трговијата и банкарството

Објавено

на

Напредокот на технологијата и забрзаната дигитализација создаваат одлични можности за водење на бизнис и отворање на нови потенцијали во економијата. Секако, потребна е синергија на сите надлежни институции, а Банкарство.мк како специјализиран портал за банкарскиот и финансискиот сектор ја презеде одговорноста за зголемување на компетитивноста преку квалитетно информирање за услугите кои се нудат на пазарот што треба да води кон поголема компетитивност и подобри услови за крајните корисници.

Во кампањата која ја иницираше Банкарство.мк, се вклучува и Виктор Стојкоски од Асоцијацијата за е-трговија кој вели дека токму банките, нивното функционирање и оперативност се клучни во развојот на е-трговијата во Северна Македонија, како и поголемата вклученост како на трговците така и на самите корисници за поедноставно плаќање и купување.

„Банките се една од главните алки во синџирот наречен е-трговија. Банкарство.мк, покрај што не информира за сите новости и случувања од финансискиот сектор, ги следи и светските трендови кои се поврзани со е-трговија. Споделувајќи ги ваквите информации од успешни примери во странство придонесува и за подобрување на сервисите во банкарскиот сектор дома, со што и директно помага и кон подобрување на е-трговијата“, вели Виктор Стојкоски генерален секретар на Асоцијација за е-трговија на Македонија за кампањата на Банкарство.мк.

Секогаш на страната на корисниците, ја подигнуваме конкуренцијата во банкарскиот сектор. Најважните информации за банкарскиот сектор и финансиите во државата на едно место со цел подобра информираност на клиентите за да можат да носат подобри одлуки.

Финансиско информирање достапно за секој, за подобри услуги за клиентите, е главното мото во кампањата која ќе трае во наредниот период и во која ќе учествуваат релевантни предводници на банкарскиот и финансискиот сектор, како и на регулаторните тела од овие гранки.

Интервјуа

Диомидис Николетопулос: Стопанска банка го прави точно тоа што најдобро знае да го прави, ја поддржува економијата работејќи заедно со луѓето и компаниите!

Објавено

на

„Во врска со каматата што ќе продолжи да се пресметува за време на одложениот период…Би сакал да објаснам дека нема друг начин да се постапи затоа што парите имаат своја цена и штом на депозитите пресметуваме и исплаќаме камата, истото треба да се случува и кај кредитите. Ако запреме, тоа нема да биде никому од корист, и секако е надвор од било која монетарна или банкарска логика. Различните интереси на клиентите, од една страна на оние кои депонираат, односно штедат а на друга на оние кои позајмуваат, е главната причина зошто банките постојат и преку овој приход се заштитува позицијата на банките, кои потоа можат да продолжат да кредитираат за потребите на економијата.“, рече претседателот на Управниот одбор и Генерален Извршен директор на Стопанска банка АД – Скопје, во интервју за „Капитал“. (more…)

Продолжи со читање

Интервјуа

Глигор Бишев: Банките се јавно добро. Кога тие се здрави и стабилни, целокупното општество е здраво и просперитетно

Објавено

на

„Банките се јавно добро. Кога тие се здрави и стабилни, целокупното општество е здраво и просперитетно. Нестабилен и руиниран банкарски сектор води кон длабока и долгорочна рецесија и исклучување на земјата од приливот на капитал од странство.
Како јавно добро, обврска на сите нас е да ја сочуваме неговата стабилност, особено тоа е наша обврска, на менаџерските тимови на банките.“, рече претседателот на Управниот одбор и генерален извршен директор на Шпаркасе Банка Македонија АД Скопје, како претставник на Македонската Банкарска Асоцијација во емисијата „Економски магазин“ на АЛСАТ ТВ. (more…)

Продолжи со читање

Интервјуа

Билал Суџубаши: Следете ги препораките, Халкбанк е тука за сите вас бидејќи сите сте важни!

Објавено

на

Свое обраќање до клиентите, вработените и целокупната јавност имаше главниот извршен директор на Халкбанк АД Скопје, г-дин Билал Суџубаши.

(more…)

Продолжи со читање

Популарно