Connect with us

Форекс

Видео конференција за регионалниот проект за инвестициски анализи

Објавено

на

По повод официјалното започнување на новиот регионален проект за изготвување на инвестициски анализи на котирани компании во регионот на ЈИЕ, поддржан од Европската банка за обнова и развој (ЕБОР), беше одржана видео конференција.

Првите четири извештаи веќе се објавени на специјално креираниот портал Listed SME Research Hub. Проектот ќе трае две години и ќе обезбедува бесплатни инвестициски анализи за сите вклучени компании од страна на консултантската куќа „WOOD & Company.”, при што се планира изготвување на најмалку по пет извештаи по компанија.

На денешниот промотивен настан свое излагање имаа претставници на ЕБОР и директорите на берзите од Словенија, Хрватска, Романија, Србија, Бугарија и Северна Македонија.

Главниот извршен директор на Македонска берза, г-дин Иван Штериев, во своето излагање уште еднаш ја потенцира важноста од потребата за систематска и континуирана инвестициска анализа на македонските котирани друштва, а воедно потенцираше дека берзанскиот промет со трите наши компании вклучени во овој проект оваа година изнесува над 65% од редовното тргување во БЕСТ системот.

Инаку, во проектот учествуваат вкупно 20 компании котирани на 6 берзи и истиот има за цел да ја зголеми јавната достапност на инвестициски анализи за котираните компании и со тоа да ја пополни информациската празнина од овој вид инвестициски алатки. Македонскиот пазар на хартии од вредност, иако најмал во оваа група, доби три места, односно во него се вклучени Алкалоид АД Скопје, Комерцијална банка АД Скопје и НЛБ Банка АД Скопје.

Иницијалните инвестициски анализи за македонските компании се планирани за септември за Алкалоид АД Скопје и Комерцијална банка АД Скопје, односно за декември, за НЛБ Банка АД Скопје.

Форекс

Петкратно поголем интерес од инвеститорите за македонската еврообврзница издадена на 700 милиони евра со камата од 3,675%

Објавено

на

Република Северна Македонија ја издаде седмата еврообврзница во износ од 700 милиони евра. Рочноста на еврообврзницата е 6 години, додека каматната стапка по која е издадена изнесува 3,675%, што е втора најниска камата, веднаш по еврообврзницата издадена во 2018 година. Ова ја покажува довербата на инвеститорите во македонската економија и политики, ако се земе предвид дека оваа обврзница се издава во време Covid-19 кризата – најголемата економска криза после Големата депресија, кога сите економии, вклучително и светските економски сили, излегуваат на меѓународниот пазар на капитал за да обезбедат средства за финансирање на потребите за кризата. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Најтргувани акциите на ОКТА и Алкалоид, еврото со вредност од 61.6950 денари

Објавено

на

Кризата предизвикана од вирусот Ковид-19 полека но сигурно се наминува, а за Македонската берза може да се каже дека таа е веќе минато. Акциите кои котираат на берзата ја стабилизираа својата вредност, по високиот пад што го бележеа додека коронавирусот енормно ги рушеше сите светски берзи, вклучително и нашата. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Алкалоид, Комерцијална банка и НЛБ банка како котирани друштва на Македонската берза ќе бидат дел од регионалниот проект на ЕБОР

Објавено

на

Три акционерски друштва кои котираат на Македонска берза се избрани да учествуваат во проектот на ЕБОР што има за цел да ја зголеми јавната достапност на инвестициски анализи и со тоа да ја пополни информациската празнина од овој вид анализи за котираните компании во регионот. (more…)

Продолжи со читање

Популарно