Connect with us

Странски банки

(ВИДЕО) Град во Италија печати свои пари за да им помогне на локалното население и претприемачите

Објавено

на

Градоначалникот на Кастелино дел Биферна, мал италијански град со само 550 жители, повеќе од 12 години анализира и тестира монета која ќе биде препознатлива за ова мало градче, а пандемијата на коронавирусот конечно му даде можност да ги тестира своите способности.

„Одлучивме да печатиме пари за да се осигураме дека локалната економија може да го издржи влијанието на сегашната состојба. Без оглед колку е мала оваа економија, сèуште има три или четири компании кои се отворени во овој град, освен кафулињата или пабовита“, рече градоначалникот Енрико Фратанџело.

Банкнотите “Ducati” им се дистрибуираат на жителите на Кастелина дел Биферно според нивните економски потреби. Илјадници банкноти „Ducati“ веќе се потрошени во локалните продавници на италијанскиот град.

Така, на секои две недели, продавниците ги испраќаат насобраните банкноти „Дукати“ до градскиот совет и добиваат соодветна сума во евра за нив.

Пет банкноти „Ducati“ вредат пет евра, со цел да се избегнат збунувачките конверзии на валутата, што е олеснување особено за постарите лица.

Градоначалникот Фратанџело смета дека ова воедно е можност и да се зголеми чувството за припадност кон градот, бидејќи банкнотите прикажуваат локални симболи како црквата, јавниот базен или статуата на Дева Марија.

Градскиот совет на Кастелино дел Биферна досега им подели банкноти „Ducati“ на повеќе од 200 семејства во градот. Жителите на ова мало градче банкнотите можат да ги трошат на основни прехранбени производи, како на пример месо, каде досега се потрошени скоро 4.000 „Ducati“.

Банкнотите „Ducati“ се печатат само на локално ниво и може да се користат исклучиво во овој италијански град.

Антонио Ланакон, сопственик на печатницата „Linea Molise Pubblicità”, објасни како тие всушност се произведуваат.

„Ние користиме хартија означена со жигови, а потоа ги печатиме банкнотите според дизајнот договорен од администрацијата. Потоа ја ламинираме хартијата и конечно ги сечеме банкнотите во согласност со договорените димензии“, објасни Ланакон.

Останато

Домаќинствата во земјите од еврозоната продолжуваат да го зголемуваат задолжувањето во банките!

Објавено

на

Домаќинствата во еврозоната продолжија брзо да позајмуваат од банките минатиот месец, привлечени од ниските каматни стапки и економското закрепнување од пандемискиот пад, покажаа во вторникот податоците на Европската централна банка (ЕЦБ). (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Џенет Јелен: Банките да мобилизираат капитал за борба против климатските промени

Објавено

на

Американската министерка за финансии Џенет Јелен им порача на лидерите на Светска банка и другите развојни банки да смислат конкретни планови за мобилизирање на значително поголем капитал за борба против климатските промени и намалување на емисиите на стакленички гасови. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Швајцарскиот банкарски гигант UBS им овозможува на вработените хибриден начин на работа

Објавено

на

Швајцарскиот банкарски гигант „UBS” одлучи да дозволи дури две третини од своите вработени трајно да работат на хибридниот ангажман. (more…)

Продолжи со читање

Популарно