Connect with us

Компании

Вештачка интелигенција во банкарска индустрија е можност од 1 трилион долари

Објавено

на

На планетата има околу 7,5 милијарди луѓе. Но, тој број е огромен во споредба со бројот на поврзани уреди низ целиот свет. Според “Автономна”, компанија за финансиски истражувања, луѓето поседуваат по три паметни уреди со вкупна вредност од околу 22 милијарди долари. И бројот на паметни уреди ќе продолжи да експлодира, при што фирмите со ризичен капитал ќе фрлаат 10 милијарди долари годишно во компании што работат со AI, фокусирајќи се на дигитално поврзани уреди.

За финансиските институции, нивниот дел од оваа масовна AI пита претставува можност од 1 трилион долари во проектираните заштеди на трошоците. До 2030 година, традиционалните финансиски институции може да намалат до 22% од трошоците.

Еве како влијаат тие заштеди на трошоците:

  • Front Office – 490 милијарди долари во заштеди. Речиси половина од оваа (199 милијарди долари) ќе доаѓаат од намалувања на обемот на мрежите на филијали на мало, безбедноста, набавувачите, касиерите и другиот дистрибутивен персонал.
  • Middle Office  – 350 милијарди долари во заштеди. Само со примена на АИ за усогласување, KYC / AML, автентикација и други форми на обработка на податоци ќе заштедат неверојатни 217 милијарди долари.
  • Back Office- 200 милијарди долари заштеди. 31 милијарда долари од ова ќе се припишат на системи за преземање на ризик и колекции.

Овие бројки се усогласуваат со она што другите аналитичари и истражувачки фирми ги имаат во предвид. Bain & Company ги зацврсти заштедите на околу 1,1 трилион долари, додека Акуентура проценува дека АИ ќе додаде вредност од 1,2 трилиони долари во финансиската индустрија до 2035 година.

Во банкарскиот сектор на САД, 1.2 милиони вработени веќе се изложени на АИ во front, middle и back office, со речиси три четвртини од работниците во front officce користејќи АИ (дури и ако не го знаат тоа). Ако ја вклучите инвестициската и осигурителната индустрија, има 2.5 милиони американски работници за финансиски услуги чии работни места веќе се директно засегнати од АИ.

Компании

Оглас за вработување во Пивара Скопје

Објавено

на

Пивара Скопје за своите потреби објавува оглас за вработување на комерцијалист во Кичево.

Работна позиција исполнета со комуникација, предизвици, проектни и работни задачи и можности како за личен така и за кариерен развој. (more…)

Продолжи со читање

Компании

Оглас за вработување во Медиа Хаус

Објавено

на

Медиа хаус маркетинг и комуникации објавува оглас за вработување за следните позиции: (more…)

Продолжи со читање

Компании

Оглас за вработување во Пивара Скопје

Објавено

на

Пивара Скопје отвори оглас за вработување на Трејд маркетинг менаџер за канал на продажба, работна позиција исполнета со предизвици, проектни и работни задачи, наменски обуки и можност за личен и кариерен развој. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange