Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Анализи

Вештачката интелигенција ќе остави 10 милиони банкари без работа до 2030 година

Објавено

на

Студијата на IHS Markit предвидува дека Вештачката интелигенција (AI – Artificial Intelligence) ќе им заштеди 300 милијарди долари на банките до 2030 година, истовремено оставајќи околу десет милиони банкари без работа.

Во 2017 година, глобалната консултантска компанија McKinsey&Co., предвиде дека од процесот на автоматизација околу 800 вработени ќе останат без своите работни места до 2030 година.

Вредноста на вештачката интелигенција во банкарскиот сектор во 2018 година, се проценува на 41,1 милијарди долари, што вклучува заштеда на трошоците и ефикасност во воведувањето на АИ технологијата во споредба со задржување на постоечката инфраструктура и процеси.

“Иновативните можности кои вештачката интелигенција ќе ги направи за финансиските услуги ќе бидат трансформативни. Вештачката интелигенција е подготвена да ги предизвика и да ги замагли нашите концепти за компјутери и “природен” човек. Оваа промена мора да бара деловните субјекти и владите да развијат експанзивно предвидување и критичко разбирање за целосното влијание на дигитализацијата и новите технологии”, изјави Дон Таит, главен аналитичар во IHS Markit.

Со воведувањето на вештачката интелигенција во банкарската индустрија,отказите на дел од работниците и реорганизацијата на работните места се неизбежни за вештачката интелигенција да ја зголеми продуктивноста на компанијата.

Со зголемување на бројот на клиенти, се создава дополнителен товар за банките. Во дигиталната ера, банките сè повеќе инвестираат во иновативни технологии, вклучувајќи ги и системите за вештачката интелигенција, кои автоматски можат да им помогнат на клиентите без физичко присуство на вработен.

Развојот на вештачката интелигенција е долг и тежок процес, на коишто работат високо развиени софтвери.

Во банкарството, технологијата за вештачка интелигенција се развива за различни апликации (како виртуелни паричници, електронско банкарство итн…). Апликациите мора да бидат сигурни и безбедни од ризикот од нивна злоупотреба.

Во извештајот се предвидува дека Северна Америка ќе биде најголемиот пазар за вештачка интелигенција во банкарството помеѓу 2018 и 2023 година. Вештачката интелигенција во регионот на Северна Америка веројатно ќе се намали помеѓу 2024 и 2030 година, кога Азија-Пацифик, Европа и другите глобални региони ќе воведат повеќе решенија за вештачка интелигенција во банкарскиот сектор.

“Кина, Јапонија, Јужна Кореја, Хонг Конг и Сингапур најверојатно ќе ја зголемат побарувачката за вештачка интелигенција во банкарскиот сектор во текот на следните десет години”, додаде Таит.

Анализи

Finance Think: Зголемениот минималец нема да влијае врз работните места

Објавено

на

Владата најави дека се очекува минималната (нето) плата да се зголеми на 13.000 денари, почнувајќи од 1 јули 2019 година. Минималната плата, како инструмент на политиките, беше воспоставена во 2012 година, на тогашното ниво од 8,050 денари (6.263 денари во секторите текстил, кожа и обувки). (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Рекордна профитабилност на банките во изминатата 2018 година, но странци го собираат профитот

Објавено

на

Банките во земјава за претходната 2018 година оствариле нето-добивка од работењето во износ од 8,4 милијарди денари или околу 136 милиони евра, што во споредба со претходната 2017 година е зголемување за 27,4%, покажува најновиот годишен извештај за ризиците во банкарскиот сектор на Народната банка. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

АНАЛИЗА: Избори и кредитирање – што се случува во банкарскиот сектор?

Објавено

на

Претседателски избори, догодина редовни парламентарни избори а во 2021 та година редовни локани избори – дали сите овие последователни изборни циклуси ќе се рефлектираат и во банкарскиот сектор, конкретно врз кредитирањето и шедењето? По завршување на првиот економски квартал Народната банка ги сумираше резултатите, на месечно ниво ( март/февруари) депозитната база е зголемена за 0,4% а кај кредитирањето порастот изнесува 1.0%, пишува неделната економска анализа на Portalb.mk. Само по основ на потрошувачки кредити граѓаните во банките, на крајот од првото тромесечје должеле 1,3 милијарди евра. (more…)

Продолжи со читање
Unibanka_banner_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange