Connect with us

Домашни банки

“Вечна обврзница” ќе издаваат банките

Објавено

на

Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија на 2-рата седница со која претседаваше Претседателот на КХВ М-р Нора Алити донесе одлука банките да можат да издаваат нова хартија од вредност – перпетуална обврзница, со што се збогати понудата на македонскиот пазар на капитал со уште еден  финансиски инструмент.

Тоа значи дека  финансиските инструменти издадени од банка како капитални инструменти  во  форма на перпетуални обврзници  кои можат да се вклучат во додатен основен капитал согласно Одлуката за методологијата за утврдување на адекватноста на капиталот од  НБРМ, да се сметаат за хартии од вредност. Овие обврзници немаат рок на достасување и затоа се перпетуални т.е. ,,вечни,,. Банката како издавач може да не исплаќа камати на перпетуалните обврзници  и тие се субординирани во однос на сите други инструменти издадени од издавачот, освен во однос на обичните акции. Исто така, издавачот има дискреционо право да изврши отпис или конверзија на овие инструменти во други капитални инструменти, како и целосно или делумно да ги откупи или отпише овие хартии од вредност. Инаку, КХВ  ваква одлука донесе откако беше доставена иницијатива за признавање на капитален инструмент како други  хартии од вредност од страна на ,,УНИбанка,, АД Скопје  заради  како што наведуваат ,,исполнување на усвоениот бизнис план на Банката за 2018 година,,.

На седницата, Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија даде четири одобренија за издавање на хартии од вредност по пат на приватна понуда.

КХВ обнови и шест дозволи за работење на инвестициски советник и четири лиценци за брокер.

Домашни банки

Охридска банка Сосиете Женерал главен спонзор на 58то издание на Oхридско лето

Објавено

на

Традиционално, и оваа година, Охридска банка Сосиете Женерал е поддржувач на една од најзначајните културни манифестации во земјата – Охридско лето, одбележје на градот Охрид. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

НЛБ Банка – најдобра банка во Македонија според Euromoney

Објавено

на

На 11-ти Јули, 2018 година на свеченото доделување на Euromoney наградите во Лондон, НЛБ Банка АД Скопје е прогласена за најдобра банка во Македонија. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Шпаркасе банка воведе намалени провизии за тргување до 50%

Објавено

на

До 50% намалени провизии за тргување со акции со Шпаркасе Банка Македонија!

Шпаркасе Банка Македонија воведе најнова промоција со која на своите новорегистрирани клиенти им овозможува тргување со акции на Македонска Берза АД Скопје – со намалени провизии за тргување до 50% од редовните надоместоци, во промотивниот период од 01.07. – 30.09.2018 година

Дополнително, Шпаркасе Банка Македонија ја нуди и можноста за бесплатно користење на E-trading апликацијата, која овозможува електронско давање на налози за тргување. Со најавување во апликацијата и креирање на кориснички профил клиентите ќе имаат можност да издаваат електронски налози до брокерите на Банката, да имаат целосен преглед на налозите, тргувањата и портфолиото, како и можност да го следат во реално време на тргувањето на Македонска берза.

Основните карактеристики на E-trading апликација се:

• високо ниво на сигурност (преку персонален дигитален сертификат);

• едноставност во пополнувањето на налогот, неговиот внес, измена или повлекување;

• преглед на портфолиото и паричната состојба со моментално ажурирање;

• преглед на пазарните податоци (цена, длабочина, трансакции)

• следење на внес и извршување на налогот во реално време;

• преглед на активни налози и e-trading барања;

• следење на налогот во длабочината на пазарот

• аларми (нотификации за промените на пазарот)

Шпаркасе Банка Македонија АД Скопје е дел од Ерсте и Штаермеркише Шпаркасе Групацијата, која бележи речиси 2 века постоење на финансискиот пазар во Р. Австрија и претставува синоним за стабилност, сигурност и континуитет во работењето со изграден и препознатлив бренд. Воедно, таа е една од најсилните банкарски групации во Европа, која со својата долгорочна стратешка ориентација кон регионот на Југоисточна Европа дополнително ја зацврстува позицијата на Шпаркасе Банка Македонија како доверлив партнер на сите групи клиенти. Шпаркасе Банка Македонија зaедно со сестринските банки во Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Србија и во Црна Гора, е дел од најсеопфатните банкарски мрежи во регионот.

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250
[ccpw id="39761"]

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange