Connect with us

Лични финансии

Важноста на штедењето на пари

Објавено

на

Може да се прашувате зошто има толку голем притисок за да заштедите пари. Ако имате доволно да платите за сè што ви треба, зошто да се грижите за штедење пари секој месец? Постојат различни причини за да почнете да штедат пари. Различни луѓе заштедуваат од различни причини. Причината го олеснува заштедата процесот на заштеда, ако имате јасна цел или цел за парите што ги заштедувате.

Причина #1: Резервиран фонд за итни случаеви

Важно е да имате резервиран фонд за итни случаи за покривање на неочекувани трошоци. Ова може да покрие неочекувани поправки на автомобили, ваша итни медицински случаеви или ненадејна загуба на работното место. Идеално, вашиот фонд за итни случаи треба да биде околу три до шест месеци од вашите трошоци.

Причина #2: Штедете за пензионерските денови

Друга важна причина за заштеда на пари е вашето пензионирање. Колку побрзо ќе почнете да штедите за пензионирање, толку помалку ќе треба да заштедите во иднина.

Причина #3: Штедете за нова куќа

Колку повеќе средства вие самите можете да инвестирате во куќа/стан, толку банките поповолни кредити може да ви дадат. Ќе добиете подобри каматни стапки и ќе можете да си дозволите поголем дом.

Причина #4: Штедете за одмор и луксузни добра

Можете да заштедите за вашата турнеја низ Европа или крстарење на Карибите. Покрај тоа, можете да заштедите за големи предмети како што е PlayStation 4 или нов брод. Вашата преговарачка моќ е посилна ако имате пари на рака за поголеми купувања. Плус не сакате да го плаќате своето патување во Европа во наредните пет години. Или можеби сакате да купите кола, по многу пониска цена само затоа што ќе платите во кеш?

Причина #5: Штедете за вашето образование или за образованието на вашите деца

Секоја година стотици луѓе се враќаат во студентските клупи, без разлика дали одлучиле да магистрирааат или докторираат. Доколку не сте еден од нив, сигурно имате дете кое сакате да го достигне максимумот во образованието. Треба да заштедите што е можно повеќе пари за образование, бидејќи треба да бидат покриени сите трошоци за живот.

Причина #6: Штедете за “потонатите трошоци„

Фонд за потонати трошоци се всушност пари што ги издвојувате за идните поправки или подобрувања на вашиот автомобил, куќа или друга сопственост. Ова планирање може да ви помогне да престанете да се впуштате во вашиот фонд за итни случаи секој пат кога ќе треба да го поправите вашиот автомобил. Можете да ги искалкулирате вашите потребни средства врз основа на очекуваните трошоци на предмети како преуредување на кујната или просекот на неочекувани трошоци.

Лични финансии

Зошто се лажеме самите себе?

Објавено

на

Човечкиот мозок знае да се излаже самиот себе со цел да ја смири совеста. Тоа им се случува и на најинтелигентните луѓе, особено кога во прашање се парите.

Според истражувањето на група психијатри и невролози од САД, има основни 6 лаги кои си ги кажуваме, а се директно поврзани со финансиите:

 1. “Ќе создадам пасивен приход„ – Попаметно е да се подобрите на работното место и да барате повеќе да ве платат.
 2. “Посериозно ќе се обида, ќе заштедам пари„ – Пробајте, ама се додека не ги автоматизирате финансиите нема да заштедите.
 3. “Ќе се задржам до буџетот и неговата распределба„ –  Никогаш, на никого не му успеала оваа тактика.
 4. “Моите пријатели одат 4 пати на одмор и заработуваат помалку од мене„ – Најчесто пријателите живеат на кредит, не одат на одмор од заштедата или од правилното трошење на парите.
 5. “Ќе вложувам во акции„ – Освен ако не сте финансиски експерти и аналитичари, веројатноста е 100% да ги изгубите парите.
 6. “Парите се за алчните луѓе, јас не морам да се грижам за пари„ – Интересно е што ова се изјави на најскржавите луѓе.

Банкарската сметка најдобро ќе ви каже дали сте финансиски непобедлив или треба да престанете да се лажете сами себе.

Продолжи со читање

Лични финансии

Навики за подобри лични финансии

Објавено

на

За почеток, почнете да трошите помалку отколку што заработувате. Тоа е златното правило за подобрување на финансиската состојба.

Ние направивме мало истражување, и одвоивме список од навики кои ќе ви ги подобрат личните финансии:

 1. Следете ги вашите приходи и трошоци;
 2. Не трошете на поклони и частења ако нема причина за тоа;
 3. Отворете ги сметките штом ќе пристигнат;
 4. Плаќајте сметки на време;
 5. Плаќајте сметки онлајн;
 6. Купувајте производи под гаранција;
 7. Внимателно читајте ги договорите што ги потпишувате;
 8. Користете кредитна картична само во неопходни ситуации (одење на одмор не е неопходна ситуација);
 9. Доколку има распродажби, тоа не значи дека мора да купите се што е ефтино, купете го само тоа што навистина ви е потребно;
 10. Секогаш споредувајте ги цените во маркетите и купувајте таму ка;е што е потребно.

Ова се основните 10 чекори кон кои треба да се придржувате за да имате добар почеток на оптимизирање на финансиите. Доколку имате проблем и не успевата, прочитајте ги правилата уште еднаш.

Продолжи со читање

Лични финансии

Како да заработувате преку freelancer.com

Објавено

на

Freelancer.com е пазар на идеи, вештини и таленти, каде што секој може да работи на она што го сака. Веб-страницата е отворена и работи веќе шест години и оттогаш започна со многу производи и функции за да им помогне на работодавачите и хонорарците да завршат со работа. Поради пространоста на платформата, може да изгледа премногу застрашувачка за ново дојдените. Во овој краток водич, ќе разговараме за процесите вклучени во работата и заработувачката на Freelancer.com.

Чекор 1: Определете во што сте добри, на тоа посвете се и пријавете се за сметка на Freelancer.com. Пријавувањето и работењето на Freelancer.com е апсолутно бесплатно, но исто така има надградби за членство, кои во голема мера ќе ви помогнат да заработите повеќе, како што се добивање на повеќе понуди месечно и список на вештини. Одредени проекти бараат вашиот профил да одразува одредени вештини, па колку повеќе сте набројале, толку повеќе можности добивате.

Чекор 2: Поставете го вашиот профил. Не можеме да ја истакнеме потребата за комплетен и претставителен профил. Таа ја прикажува вашата личност, биографија, портфолио и вештини. Исто така, тоа е важна алатка за убедување: работодавецот може целосно да ја заснова својата одлука дали да ве вработи или не, со тоа колку добро ќе се претставите.

Чекор 3: Најдете проекти и започнете со наддавање. Заработувањето пари на Freelancer.com всушност започнува вака. Секој ден се испраќаат стотици проекти и натпревари во различни категории. Најди ги оние што сакате да работите со редовно проверување на страницата за работни места или натпревари. На страната за работни места, ќе видите соодветни проекти отворени за наддавање.

Чекор 4: Работа. Ова може да биде најтешкиот, но најпрофитабилен чекор. Пред да започнете со работа, осигурајте се дека вие и работодавецот се усогласени во однос на обемот на проектот, роковите и исплатите, така што нема да има проблеми на патот.

Откако работата ќе се додели, бидете сигурни дека ќе го импресионирате вашиот работодавец со тоа што ќе бидете конзистентни кога станува збор за временската линија, буџетот и комуникацијата. Користете го вградениот Chatbox за да комуницирате полесно, или уште подобро, инсталирајте ја апликацијата за мобилни уреди за да бидете достапни каде и да сте.

Чекор 5: Да ви платат и да добиете повратни информации од пет ѕвездички. Откако ќе се плати, можете да ги повлечете вашите пари преку PayPal Wire Transfer, Moneybookers или вашата номинирана локална банкарска сметка. Исто така, секогаш се стремете се кон повратни информации од пет ѕвездички – акумулацијата на одлични, квалитетни повратни информации е одличен додаток во вашето портфолио. Тоа е како оценка во училипте.

За постојано да заработувате пари на Freelancer.com, повторувајте ги чекорите од три до пет.

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange