Connect with us

Странски банки

Бундесбанк предвидува значителен пад на германскиот БДП во вториот квартал

Објавено

на

Германската економија ќе забележи значителен пад во вториот квартал, и покрај олеснувањето на мерките воведени за спречување на ширењето на коронавирусот, предупреди германската централна банка „Bundesbank”.

„И покрај олеснувањето на воведените рестриктивни мерки, социјалниот и економскиот живот во Германија сè уште се далеку од она што претходно се сметаше за нормален“, се вели во редовниот месечен извештај на германската централна банка.

Иако многу показатели укажуваат дека макроекономските трендови ќе се подобрат во вториот квартал заради олеснувањето на рестриктивните мерки, неизвесноста за идните движења во економијата е многу голема, велат од „Bundesbank”.

Изгледите за подобрување на пазарот на трудот во наредните месеци се исто така многу слаби, посочува централната германска банка.

Најголемата економија на еврозоната влезе во техничка рецесија во првиот квартал, при што БДП падна за 2,2 проценти на квартална основа, најголема по светската финансиска криза во 2008 година.

Странски банки

„Fitch” го намали кредитниот рејтинг на „Credit Suisse”

Објавено

на

„Credit Suisse” доби намалување на кредитниот рејтинг од реномираната компанија за кредитен рејтинг „Fitch”. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ЕИБ ќе обезбеди насочена поддршка за регионалните економии за справување со негативните ефекти од актуелната криза

Објавено

на

Во соработка со Народната банка на Северна Македонија, Европската инвестициска банка (ЕИБ) ја коорганизираше 8. меѓународна истражувачка конференција на тема Јакнење во време на криза: улогата на политикитепо повод 30 години монетарна самостојност на државата. Настанот се занимаваше со актуелните предизвици несигурност што произлегува од прилагодувањата на политиките по пандемијата и политичкиот одговор потребен за справување со зголемените стокови и енергетски шокови предизвикани од војната во Украина. Тој ја илустрираше засилената соработка на ЕИБ со нејзините партнери во Северна Македонија и постојаната поддршка што банката ја дава за економската стабилност на земјата и процесот на интеграција во ЕУ повеќе од 40 години. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Светска банка: Војната предизвикува најголема економска штета во Источна Европа и Азија

Објавено

на

Светската банка ја намали прогнозата за глобалниот економски раст поради војната во Украина. (more…)

Продолжи со читање


Популарно