Connect with us

Странски банки

Бундесбанк го свика кризниот тим за да ги процени евентуалните последици од банкротот на американската банка на Силиконската долина (SVB)

Објавено

на

Германската Бундесбанк го собра својот кризен тим за да ги процени евентуалните последици од банкротот на американската Банка на Силиконската долина (SVB) за локалниот пазар, иако во Европа не се предвидени итни дејствија.

Акциите на банките во еврозоната паднаа по објавата за пропаѓање на американската Банка на Силиконската долина (SVB). Кризниот тим е создаден за време на финансиската криза во 2008 година и има задача да го информира советот на Бундесбанк и да прави препораки, но нема овластувања да донесува одлуки.

Одлуките за еврозоната ги носат националните надзорни органи за помалите банки и Единствениот надзорен одбор на Европската централна банка (ЕЦБ) за големите.

Засега не се планира итен состанок на советот за надзор на банкарскиот сектор, изјави анонимен извор.

Според изворот од супервизорската структура, не се очекуваат директни последици од банкротот на банката на Силиконската долина за банките во еврозоната, освен ако кризата не се прошири и на поголемите американски банки.

Германското регулаторно тело Бафин (BaFin) ја затвори германската филијала на банката на Силиконската долина.

Регулаторот како причина ја наведе „постоечката опасност за исполнување на обврските кон доверителите“. Сепак, тој нагласи дека банкротот нема да има големи последици за германскиот банкарски сектор.

Странски банки

Банкарскиот сектор се стабилизира, берзите растат втор ден по ред

Објавено

на

На европските берзи утринава цените на акциите пораснаа втор ден по ред, најмногу во банкарскиот сектор, кој закрепнува по серијата мерки на централните банки за стабилизирање на секторот. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Европската централна банка (ЕЦБ) ги зголеми каматните стапки за 0,5 процентни поени со цел да ја намали инфлцијата

Објавено

на

Европската централна банка (ЕЦБ) зголеми три клучни каматни стапки, за 0,5 проценти со цел да го намали нивото на инфлацција. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Роберт Кијосаки – човекот кој ја предвиде финансиската криза во 2008 година и колапсот на Леман Брадерс, предвидува слично сценарио и за уште еден банкарски гигант!?

Објавено

на

Колапсот на Silicon Valley Bank (SVB), која прекина со работа во петокот, откако не успеа да собере нов дополнителен капитал, па продаде државни обврзници со големи загуби за да ги исплати клиентите што ги подигнаа своите парични средства, придонесе целиот финансиски сектор да биде нестабилен и стравувањата се дека кризата може да се прошири и во други банки и земји. (more…)

Продолжи со читање

Популарно