Connect with us

Останато

Бундесбанк: Германското стопанство зимава ќе влезе во рецесија

Објавено

на

Германското стопанство ќе западне во рецесија во зимската половина од годината, по неочекуваното зголемување на активноста во летниот квартал, предупреди Централната банка.

Националната економија забележа раст од 0,3 проценти во периодот јули-септември во однос на претходните три месеци, благодарение на добрите перформанси на услужниот сектор по укинувањето на повеќето рестрикции за пандемија, забележа Бундесбанк.

Проценките се дека во зимската половина од годината активноста најверојатно ќе се намали, последица на зголемените трошоците за енергија и неизвесноста во снабдувањето што претставуваат големо оптоварување за компаниите.

Слабеењето на светската економија ќе се одрази и врз германскиот извоз, иако пополнетите нарачки и ублажените проблеми во синџирите на снабдување донекаде ја амортизираат намалената побарувачка.

Високата инфлација ја инхибира личната потрошувачка, а со тоа и активноста во услужните компании во директен контакт со граѓаните, предупредуваат банкарите.

„Инфлацијата би можела да остане двоцифрена и по преминот во новата година”, проценува Бундесбанк во објавениот месечен извештај.

„Државната поддршка за граѓаните со високи сметки за гас ќе го олесни товарот во декември, но се уште не е јасно колку тоа ќе се одрази врз официјалната пресметка на цените, а со тоа и на стапката на инфлација”, нагласуваат од Централната банка.

Во октомври инфлацијата се искачи на 10,4 проценти, што е првпат таа да биде двоцифрена од 50-тите години на минатиот век. Дополнителен стимул за инфлацијата може да биде спиралата што се случува откако растот на цените резултира со повисоки плати, а повисоките плати резултираат со посилен раст на цените.

Синдикатите и фирмите во последно време се договараат за зголемување на платите, забележуваат оттаму. Така синдикатот на работниците во јавниот сектор и вработените во сојузната администрација и локалната самоуправа бара зголемување на платите за 10,5 проценти во следните 12 месеци.

Иако барањата за толку големо зголемување на платите веројатно нема да бидат прифатени, ризикот од покренување на инфлаторната спирала е зголемен, заклучуваат од Бундесбанк.

Останато

Синдикатот на Халкбанк АД Скопје со општествено одговорна акција за донирање

Објавено

на

Во организација на Синдикатот на Халкбанк АД Скопје, вработените донираа облека, храна и постелнини за социјално ранливи семејства. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Економски факултет-Скопје свечено ги промовираше дипломираните студенти за академската 2022/2023 година

Објавено

на

Во Аулата на Економски факултет-Скопје се одржа свечената церемонија на која беа промовирани дипломираните студенти на прв циклус на студии за академската 2022/2023 година.

(more…)

Продолжи со читање

Останато

Реизбран Управниот одбор на КаСис АД

Објавено

на

Надзорниот Одбор на единствениот македонски процесор од областа на картичното работење, електронска трговија и сертифицирано биро за персонализација на картички КаСис АД повторно му ја даде довербата на актуелниот Управен одбор. г-ѓа Филомена Пљаковска – Аспровска, претседател и Главен извршен директор, г-ѓа Лидија Вучидолова – Богоевска, член и извршен директор и г-дин Дамјан Андоновски, член и извршен директор во наредните четири години ќе бидат на чело на компанијата која бележи континуиран раст во земјата и сигурно се пробива на пазарите во регионот.  (more…)

Продолжи со читање

Популарно