Connect with us

Странски банки

Бугарија пушта во оптек нова банкнота од 20 лева

Објавено

на

Бугарската Народна банка ја пушта во оптек третата банкнота од новата серија која е со номинална вредност од 20 лева, емисија 2020 година.

Новата банкнота ќе започне да се користи како законско платежно средство од 20ти март, кога и официјално ќе биде пуштена во употреба.

Општиот дизајн на банкнотата не отскокнува од другите банкноти, а новината е во заштитните елементи и тоа дополнителен знак за слепите, холограмска лента со оптички ефекти, осигурителна нишка и воден знак со висока резолуција.

Банкнотите со номинална вредност од 20 лева од 1999, 2007, 2005 година ќе останат во оптек заедно со новата од оваа година.

Странски банки

Светска банка го откажа извештајот Doing Business поради „местење“ на рангирањето

Објавено

на

Светската банка го откажа објавувањето на извештајот за регулативата за водењето бизнис во земјите ширум светот откако истрагата открила „непримерен притисок“ на челниците при составување на табелата и спорниот пласман на Кина но и на Саудиска Арабија, Обедиенетите Арапски Емирати и Азербејџан. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Србија издаде “зелена обврзница” на износ од една милијарда евра за прв пат во својата историја

Објавено

на

Со издавањето на зелената обврзница, Србија во четвртокот стана една од ретките европски земји и единствена европска земја надвор од Европската унија што издаде зелен инструмент, објави Народната банка на Србија, наведувајќи дека Србија реализирала две емисии на меѓународниот финансиски пазар.Еврообврзница во евра (двојна транша). (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

(ВИДЕО) Германската централна банка пере пари во вистинска смисла на зборот!?

Објавено

на

Кога банкнотите ќе се извалкаат, германската централна банка Бундесбанк, ги пере во вистинска смисла на зборат. (more…)

Продолжи со читањеПопуларно