Connect with us

Странски банки

Бугарија во 2024 година го воведува еврото како единствена валута!?

Објавено

на

Поранешниот бугарски вицепремиер, Николај Василев, за бугарската „Нова ТВ“ изјави дека реална цел е земјата во текот на 2024 година да го воведе еврото.

Пред речиси еден месец, министерот за финансии, Кирил Ананиев, даде слична прогноза, а порано овој рок го даде и Бугарската народна банка (БНБ). Министерот Ананиев најави дека подготвува Национален план за воведување на еврото, што детално ќе ги опише активностите што треба да ги преземат бугарските власти и деловните активности за успешно воведување на единствената европска валута во земјата.

Според Министерството за финансии, иако пандемијата претставува многу голем шок за светската и европската економија, вклучително и за бугарската, тоа нема да биде фактор за продолжување на бугарскиот престој во чекалната на еврозоната – ЕРМ II.

„Нема критериуми што не можеме да ги исполниме. Не е добро да се инвестира само во депозити и недвижнини, само во сопствената земја и валута, најдоброто решение е диверзификацијата”, рече Николај Василев.

“Кога има рецесија, сите губат. Владите потрошија невидени пари за да ги покријат загубите. Сите луѓе што добиваат помош во нашата земја се од јавниот сектор”, додаде тој.

Според Василев, најмногу нaстрада бизнисот во некои сектори, каде многу луѓе останаа без работа. А авиокомпаниите, аеродромите, хотелите, одморалиштата, некои ресторани, како и  некои малопродажни бизнис претрпеа тешки проблеми и може да не заздрават. Корона кризата го забрза неизбежниот процес.

„Сите мерки за бизнисот изнесуваат околу две милијарди лева. Јас го поддржав нетрошењето на владата. Непотребно се потрошија околу 4-5 милијарди лева. Трошоците годинава требаше да бидат помали за најмалку пет милијарди лева”, коментира бугарскиот економист и поранешен бугарски вицепремиер.

Домашни банки

Групацијата Штаермеркише Шпаркасе оствари нето добивка од 80 милиони евра во 2020 година

Објавено

на

„Минатата година бараше многу од сите нас. Сите моравме да покажеме истрајност, подготвеност за промена, генијалност и храброст. Главно помагавме во области каде што луѓето беа особено погодени од кризата, и во многу случаи бевме во можност да им понудиме на нашите клиенти приспособени решенија: регионално, во нашите локални експозитури и центри за поддршка, како и преку нашите дигитални платформи. И покрај предизвикувачките услови за работа, Штаермеркише Шпаркасе постигна охрабрувачки стапки на раст. Да се ​​биде во можност да се забележи раст на депозитите, кредитите и на вкупниот биланс на состојба во вакви времиња е голема победа за Штаермеркише Шпаркасе и за сите нејзини вработени. Кај трансакциите со хартии од вредност, дефинираните цели беа дури и надминати. Проектите за спојување со Охридска банка во Северна Македонија и Банкхаус Крентшкер ни отвораат нови можности што сакаме да ги искористиме и ќе ги искористиме. Подготвени сме да го продолжиме патот на раст во 2021 година, па дури и да го надминеме“, вели Герхард Фабиш, главен извршен директор и претседател на Управниот одбор на Штаермеркише Шпаркасе. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

1200 банкарски службеници ќе работат од дома засекогаш!?

Објавено

на

Најголемата европска банка „HSBC” одлучи да префрли повеќе од 1.200 вработени во Велика Британија на постојана работа од дома. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

И Јапонија ќе воведува своја дигитална валута!?

Објавено

на

Јапонската централна банка објави дека започна експерименти за проучување на можноста за издавање сопствена дигитална валута. Со овој потег им се придружува на другите глобални централни банки во истражувањето на опциите во дигиталниот сектор. (more…)

Продолжи со читање
Популарно