Connect with us

Останато

Бруто домашниот производ на ЕУ се намали за рекордни 11,9 проценти во вториот квартал

Објавено

на

Во Европската унија и Еврозоната во вториот квартал на 2020 година, економските активности се намалија рекордно на квартална и на годишна основа уште од 1995 година, односно од почетокот на објавувањето на податоците за БДП, покажаа првите проценки на Евростат во петокот.

Сезонски прилагодениот бруто-домашен производ (БДП) во ЕУ во вториот квартал, сè уште обележан со мерки за борба против пандемијата Ковид-19 во повеќето земји-членки, падна за 11,9 проценти во однос на претходниот квартал, што е најголем пад од објавувањето на овие податоци во 1995 година, покажаа прелиминарните проценки на Евростат.

Во Еврозоната, сезонскиот прилагоден БДП, истовремено се намали за 12,1 проценти.

За споредба, во првиот квартал од оваа година, кварталниот пад беше 3,2 проценти на ниво на ЕУ и 3,6 проценти во Еврозоната.

Меѓу земјите членки за кои беа достапни податоците за вториот квартал на 2020 година, најголем пад има во Шпанија, 18,5 проценти. Следува Португалија, со пад на БДП за 14,1 проценти и Франција, со пад од 13,8 проценти.

Германската економија падна за 10,1 проценти во вториот квартал, додека пак економијата на Италија забележа пад на БДП од 12,4 проценти во однос на првите три месеци.

Најмал пад на БДП има Литванија од земјите чиишто податоци беа на располагање. Економската активност на Литванија за намали за 5,1 проценти.

Останато

Пензионерите добиваат повисоки пензии за 6,8 проценти

Објавено

на

Со септемвриската пензија околу 330 илјади пензионери во државата добиваат повисоки пензии за 6,8 проценти, согласно новата методологија воведена со последните измени во Законот за пензиското и инвалидското осигурување, кои стапија на сила во март 2022 година. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Годишната стапка на инфлација во Белгија 11,27 проценти, највисоко ниво во последните 50 години

Објавено

на

Годишната стапка на инфлација во Белгија се искачи на 11,27 проценти во септември, што е највисоко ниво во последните 50 години, покажуваат официјалните податоци. (more…)

Продолжи со читање

Останато

МФ: Владата обезбеди 250 милиони евра со поволни услови преку германски хартии од вредност

Објавено

на

Владата донесе одлука за издавање хартии од вредност на германскиот пазар, обврзница позната како „Namensschuldverschreibungen”, односно NSV, во износ од 250 милиони евра. Како што соопшти Министерството за финансии (МФ), средствата ќе се искористат за отплата на стари долгови кои доспеваат и за финансирање на буџетски потреби. (more…)

Продолжи со читање

Популарно