Connect with us

Странски банки

Бруто-добивката на хрватските банки се намали за 22,7 проценти во првиот квартал

Објавено

на

Во првиот квартал од оваа година, банките во Хрватска пријавија оперативен бруто-профит од 1,25 милијарди хрватски куни односно 164,7 милиони евра, што е за 368,6 милиони хрватски куни или 50,9 милиони евра помалку во однос на истиот период во 2019 година, според објавените податоци на Хрватската народна банка.

Споредбата на привремени неревидирани податоци за кредитните институции во првиот квартал од оваа година со оние за истиот период од претходната година, имено, покажува дека бруто-добивката на банките во првите три месеци од оваа година е за 22,7 проценти пониска отколку во првиот квартал од 2019 година.

Податоците на централната банка за првиот квартал се однесуваат на 20 банки кои работат и функционираат на хрватскиот банкарски пазар, што е за една помалку отколку во истиот период минатата година.

Овие податоци, исто така, покажуваат дека во првиот квартал од оваа година, вкупната актива на банките во Хрватска се зголемила за 2,82 проценти, на 437,82 милијарди куни.

Според привремените неревидирани финансиски извештаи заклучно со 31-ви март 2020 година, вкупно 16 банки работеле со бруто-добивка, а само четири банки со загуба.

Според Хрватската народна банка, три штедилници создале вкупна добивка од 15,2 милиони хрватски куни во првиот квартал.

Странски банки

„Bank of England” ја зголеми основната каматна стапка со што ја зголеми загриженоста за рецесија

Објавено

на

Банката на Англија одлучи да ја зголеми референтната каматна стапка најмногу во последните 27 години, по што најави дека Велика Британија во последниот квартал од оваа година ќе влезе во рецесија, која ќе трае до крајот на следната година. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Дојче банк оствари добивка од 960,2 милиони евра со што ги надмина очекувањата на аналитичарите

Објавено

на

„Deutsche bank” ги надмина очекувањата на пазарот и забележа добивка во осмиот последователен квартал, остварувајќи нето приход во вториот квартал од 1,046 милијарди евра (1,06 милијарди долари). (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Централната банка на Русија ги продолжи ограничувањата за повлекување долари и евра од банкарските сметки

Објавено

на

Централната банка на Русија ги продолжи ограничувањата за повлекување долари и евра од банкарски сметки до март следната година, пренесува „Радио Слободна Европа”. (more…)

Продолжи со читање


Популарно