Connect with us

Странски банки

Британска банка одобри четиридневна работна недела!

Објавено

на

Најголемата компанија која во Велика Британија одлучи да ја скрати работната недела е банка, со намера да ја подобри психичката и физичката благосостојба на вработените.

Британската “Atom bank” одлучи нејзините вработени сега да работат четири дена во неделата без да им ги намалат платите. Медиумите од островот пишуваат дека ова е првата голема компанија која се одлучила на ваков потег.

“Atom bank” најави дека за своите 430 вработени ќе го намали бројот на работни часови неделно од 37,5 на 34 и дека очекуваат повеќето работници да земаат слободни денови во понеделник или петок.

„Оваа политика, која стапи на сила на 1 ноември, беше воведена за да се поддржи „менталната и физичката благосостојба“ на вработените во “Atom bank” и да се подобри продуктивноста”, соопштуваат од банката.

„Четиридневната недела ќе им обезбеди на нашите вработени повеќе можности да ги следат своите страсти, да поминуваат време со своите семејства и да изградат поздрав баланс помеѓу работата и животот“, рече извршниот директор на “Atom bank”, Марк Мулен.

Странски банки

ЕБОР ја намали прогнозата за раст на македонската економија

Објавено

на

Европската банка за обнова и развој ја намали прогнозата за економски раст за Македонија за 0,3 проценти. Во последниот извештај за регионалните економски состојби, ЕБOР за Македонија ја намали прогнозата од 3% на 2,7% економски раст. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Светска банка: Со трговската диверзификација и отвореност до подобри работни места, поголем економски раст во Северна Македонија

Објавено

на

Недостигот на трговска диверзификација и концентрацијата на извозот ја ограничуваат улогата на трговијата во економијата на Северна Македонија, со стапки на раст континуирано под оние на ЕУ и другите земји од Западен Балкан. Доколку сака да создаде квалитетни работни места, да ја намали сиромаштијата и да го подобри животниот стандард на луѓето, економијата на земјата треба да стави поголем акцент на трговската диверзификација и отвореност, забележува меѓу другото новиот извештај на Светска банка, Стратегија за трговска политика 2.0 за Северна Македонија што беше презентиран денеска во Скопје. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Швајцарската централна банка ја зголеми референтната каматна стапка за 0,75 процентни поени

Објавено

на

Швајцарската централна банка ја зголеми референтната каматна стапка за 0,75 процентни поени, што е второ зголемување во претходните 15 години. (more…)

Продолжи со читање

Популарно