Connect with us

Останато

Британската кралска пошта најави отпуштања на менаџери и неоперативни работни места

Објавено

на

Британската пошта – „Royal Mail“ најави намалување на оперативните трошоци и отпуштања од работа, јави агенцијата Анадолија.

„Ќе спроведеме мерки за намалување на оперативните трошоци што треба да дадат заштеда од 130 милиони фунти”, изјави Кит Вилијамс, в.д. директор на Кралската пошта.

Вилијамс истакна дека оваа одлука е дел од најавеното намалување на капиталните расходи за околу 300 милиони фунти во следните две години, со цел соодветно да одговори на непосредните последици од епидемијата на коронавирусот врз бизнисот на британската пошта.

Покрај тоа, во „Royal Mail“ се планира најголемото досега кастрење на високи извршни функции и други неоперативни работни места. Во Кралската пошта во моментов се вработени повеќе од 161.000 лица, меѓу кои има и 9.700 менаџери.

Во првите два месеци од оваа година, годишните проектирани приходи на компанијата беа пониски за 29 милиони фунти.

Останато

Професии со кои можете лесно да дојдете до вработување во 2021 година

Објавено

на

Кога станува збор за пазарот на трудот, информатичарите, градежните инженери и економистите, можат најлесно да се вработат. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Никола Рибароски избран за претседател на Комората на друштва за геодетски работи

Објавено

на

На редовно годишно собрание, делегатите го избраа Никола Рибароски за претседател на Комората на друштва за геодетски работи. По изборот тој истакна дека ќе ги застапува заедничките интереси на членовите на Комората институциите на национално и интернационално ниво, ќе ги чува угледот, честа и правата на членовите и вработените овластени геодети, и ќе се грижи дејност да ја вршат во согласност со матичниот Закон. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Комората на сметководители бара пролонгирање на роковите за поднесување на годишните и финансиските извештаи

Објавено

на

Пролонгирање на роковите за поднесување на годишни сметки и финансиски извештаи преку законски измени на Законот за трговски друштва со цел подобрување на квалитетот на финансиското известување да бидат дел од  економските мерки за петтиот пакет, бара Комората на сметководители при Сојузот на стопански комори на Македонија. Според роковите утврдени во Законот за трговски друштва Годишната сметка се доставува до Централниот регистар до крајот на месец февруари наредната година, во хартиена форма или до 15 март во писмена форма. (more…)

Продолжи со читање

Популарно