Connect with us

Останато

БРИТАНИЈА СЕ ПОДГОТВУВА ЗА ТЕШКА ЗИМА – сериозен проблем е големиот недостаток на работна сила!?

Објавено

на

Недостигот на работна сила, зголемените цени на природниот гас и глобалните ограничувања во синџирот на снабдување навестуваат тешка зима за Обединетото Кралство. Растечката потрошувачка што дојде со отворањето на економиите, создава слични проблеми низ целиот свет, но економистите велат дека „Брегзит“ ги влошува тие проблеми во Британија.

Недостатокот на работници влијае на голем број сектори низ целата земја. Недостатокот на возачи на камиони се очекува да достигне 100.000. Ова во голема мера им се препишува на граѓаните на ЕУ кои ја напуштија земјата по „Брегзит“. Недостатокот на возачи на камиони го наруши снабдувањето, а некои полици на продавниците останаа празни. Бензинските станици останаа без гориво, што предизвика паника, пишува „CNBC“.

Земјоделците предупредија дека до 120.000 свињи може да се заколат во рок од неколку недели поради недостаток на касапи и работници во кланица.

И потпретседателот на Националната унија на фармери на Обединетото кралство рече дека недостатокот на работна сила во синџирот на снабдување со храна останува сериозен.

Сите индустрии, вклучително и машинското инженерство и транспортот, доживуваат сериозен недостаток на работна сила.

Според Конфедерацијата на британска индустрија, која претставува 190.000 компании, 70% од компаниите планираат да ги зголемат платите во обид да се справат со недостатокот на работна сила.

Владата на Обединетото Кралство сепак издаде илјадници привремени визи за возачи на камиони, касапи и земјоделски работници, но некои критичари велат дека тоа не е доволно.

Останато

Од 28-ми започнува етапната исплата на јунските пензии

Објавено

на

Владата на Република Северна Македонија на последната седница ја усвои Информацијата за исплата на пензии за месец јуни 2022 година со задолжување на Фондот на пензиското и инвалидското осигурување на Северна Македонија да ги достави податоците за пензиите до деловните банки најдоцна до 27 јуни. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Инфлацијата во Велика Британија највисока во последните 40 години

Објавено

на

Инфлацијата во Велика Британија се зголеми на 9,1 проценти на годишно ниво во мај, што е највисоко во изминатите 40 години, покажува извештајот објавен од Националната канцеларија за статистика на Обединетото Кралство. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Економиите на САД и ЕУ во пад, расте ризикот од глобална рецесија

Објавено

на

Економиите на САД и на Европската Унија покажуваат значаен пад во јуни, како резултат на порастот на цените за храната, цените на енергенсите и намалената побарувачка на останатите производи и услуги. Со тоа се зголемува ризикот за глобална рецесија. (more…)

Продолжи со читање


Популарно