Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Домашни банки

БРАВО ХАЛКБАНК: Профит од 10,6 милиони евра во 2018 година!

Објавено

на

Халкбанк АД Скопје ја заврши 2018 година со огромни постигнувања за банката, не само од финансиска гледна точка, туку и обезбедувајќи им одлична услуга на клиентите, а воедно и на заедницата во која припаѓаме.

За банката, 2018 година беше година во која беа истакнати новото мото и значењето на името на банката, дефинирајќи ги преку новиот слоган – „Важни се луѓето“. Впрочем, луѓето се јадрото во работењето на банката.

Во продолжение, ја презентираме пораката од Д-р Билал Суџубаши, Главен извршен директор на Халкбанк АД Скопје, кој се осврна на сработеното во 2018 година:

“Започнувајќи од внатрешноста на нашата институција, луѓето се токму оние кои прават сè, кои го реализираат секој процес во банката, притоа трудејќи се најдобро да одговорат на потребите на луѓето, кои доаѓаат во банката како наши клиенти. Човечкиот капитал на банката е најодговорен и најзаслужен за успесите што секојдневно ги постигнуваме.

Благодарејќи на посветеноста, напорната работа и практикувањето на одлична корпоративна култура, нашиот тим успеа да стане еден од најдобрите на пазарот во однос на понуда на услуги кои ќе успеат да ги исполнат барањата на клиентите. Јас сум особено горд што оваа година добивме информација од официјално спроведено истражување на финансискиот пазар во рамките на кое клиентите ја рангираа нашата банка меѓу оние со најдобар квалитет на услугите – создавајќи најголемо задоволство кај истите.

Нашата посветеност кон одржување на ваквите резултати ќе продолжи и во иднина.

Од друга страна, продолжуваме со одличниот напредок во однос на технологијата, иновациите, зголемување на разновидноста на услугите, како и со намалувањето на бирократијата во работењето.

Го помогнавме и бизнис секторот во државата, кој се состои од големи и мали претпријатија, исполнувајќи го она во што сме најдобри – кредитирање, инвестирање и опслужување на нашите клиенти.

Ја поддржавме и заедницата во која делуваме преку нашите програми за корпоративна одговорност. Уште еднаш потврдивме дека нашата банка е и еден од најголемите поддржувачи на спортот и на културата во земјата.

Економската сила на банката и нејзината позиција на пазарот беа потврдени преку докапитализација во износ од 10 милиони евра, со што нашиот вкупен капитал сега изнесува 105 милиони евра.

Нашата мрежа од филијали веќе брои 41 филијала. Во 2018 година отворивме две нови филијали, а, исто така, проширивме и реновиравме неколку од постоечките филијали. Бројот на нашите вработени сега изнесува 532 лица. Алтернативните канали ги надополнивме со 8 нови банкомати и со плус 570 ПОС-терминали. Бројот на банкомати со кој банката моментално располага е 131, додека, пак, бројот на ПОС-терминали изнесува 6.385.

Активата на банката порасна за 11,9% (од 686,6 на 768,2 милиони евра).

Во однос на кредитирањето на населението, како банка што нуди кредитни производи со најповолни услови на домашниот пазар, нашата банка успеа да го зголеми портфолиото на станбени кредити на 63,3 милиони евра, притоа постигнувајќи нето-раст од 39,4%.

Што се однесува до профитабилноста, 2018 година ја завршивме со раст од 20,5%, достигнувајќи профит од 10,6 милиони евра.

Изразувајќи го моето искрено задоволство за она што успеавме да го постигнеме на крајот од годината, сакам да ја споделам со вас мојата најискрена благодарност до секој член од семејството на нашата Халкбанк, како и до секој од вас – наши клиенти и пријатели, кои имаме примарна должност квалитетно да ве опслужиме и големо задоволство да соработуваме.”

 

Домашни банки

НЛБ Банка спонзор на настанот “5.FMCG SUMMIT Скопје 2019”

Објавено

на

НЛБ Банка е спонзор на настанот “5.FMCG SUMMIT Скопје 2019”, кој се одржува денес (16.05) и на едно место ги обедини трговците, дистрибутерите и производителите за да ги слушнат новитетите од најзначајните домашни, регионални и светски авторитети во FMCG секторот. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Добивката на Стопанска банка АД-Скопје намалена за неверојатни 42,9%

Објавено

на

Во периодот од 01.01.2019 до 31.03.2019 година Стопанска банка АД – Скопје (во натамошниот текст: СБ) оствари нето добивка пред оданочување во износ од 599.895 илјади денари, што претставува намалување за 42,9% споредено со нето добивката остварена во анализираниот период минатата година. Намалениот резултат во тековниот период се должи на ефектот од решениот статус на должникот Фени Кавадарци во првиот квартал од 2018, кога СБ склучи договор за продажба на своите побарувања со што во билансите на Банката беше евидентирано ослободување на исправката на вредност и истото имаше соодветен ефект врз остварениот финансиски резултат, објави банката преку соопштение на Македонска берза. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Работилница со ПроКредит Банка: Важноста на комуникациските вештини во процесот на селекција при вработување

Објавено

на

Важноста на комуникациските вештини при вработување е особено голема во модерното и динамично општество поради се поголемата конкуренција на пазарот на трудот. (more…)

Продолжи со читање
Unibanka_banner_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange