Connect with us

Криптовалути

Биткоин ќе стане неважен

Објавено

на

Во 2009 година, Сатоши Накамото му покажа на целиот нов вид валута. Таа не била издадена и дистрибуирана од страна на централната банка, туку од страна на нејзините сопственици (корисници), се грижела за приватноста околу финансиските трансакции, а да се фалсификува било невозможно.

Денес, девет години подоцна, има 24 милиони активни биткоин паричници што се користат во целиот свет. Вредноста на еден bitcoin се зголеми од околу еден долар во 2011 година и  дури 19.700 долари кон крајот на 2017 година.

Но, успехот, се разбира, ја раѓа конкуренцијата. И Биткоин сега јасно е доминантна криптовалута. Сепак, моќта му опаѓа. Како резултат на ова, на почетокот на април, нејзиното пазарно ограничување беше три пати поголемо од ограничувањето на Ethereum, нејзиниот најблизок конкурент, и приближно еднаква на оние од сите други криптовекови во комбинација.

Според MIT Technology Review има три основни начини како Биткоин може да “исчезне„. Единствена опасност е дека тактиките за уништување на Биткоин може да се употребат на сите останати криптовалути.

Биткоин функционира без централна банка. Односно, нема седиште кое ја одредува цената, таа е одредена од пазарот. Првата тактика е некоја централна банка да ја превземе валутата.

Во извештајот стои дека втората тактика е моќта на социјалните мрежи (особено Facebook) да се искористи за негативна кампања и уништување на валутата. Facebook може многу лесно да ја искористи шансата и да го собори Биткоин.

Има уште еден начин да се направи Биткоин ирелевантен, оној што едноставно ја следи природната прогресија на она што веќе се случува денес. Во блиска иднина стоките и услугите се повеќе застапени со токени, кои можат да се разменуваат со секого.

Криптовалути

Шведска лансираше своја криптовалута!

Објавено

на

Една голема светска влада само што им додели огромен глас на доверба и легитимитет на криптовалутите. Шведската влада донесе Одлука за поддршка на криптовалутите и официјално ја лансираше својата круптовалута – Sweden coin. (more…)

Продолжи со читање

Криптовалути

Блокчејн технологијата ќе ја победи апокалипсата на криптовалутите

Објавено

на

Пред една година, идејата дека Биткоин и криптовалутите ќе го променат светот стана мислење за консензус. Денес, не толку многу. Дигиталната валута сега се тргува под 5.000 долари. Тоа е 77% од неговата висока вредност во близина од 20.000 долари во јануари.  (more…)

Продолжи со читање

Криптовалути

Минатото на криптовалутите и нивната иднина

Објавено

на

Инвеститорите во 2017 година – а посебно во четвртиот квартал – сакаа да купат Bitcoin (BTC) и Ethereum (ЕТH) со единствена цел да ја разменат за специфични ICO токени за кои сакаат да инвестираат. Купувачите на Bitcoin и Ethereum не сакаа да поседуваат Bitcoin или Ethereum. Тие сакаа да ги купат новоотворените токени за понуда на почетни монети (МЦО), но тие требаше да купат Bitcoin и Ethereum како краток начин да го добијат она што во крајна линија го сакаа. Сопствениците на Bitcoin и Ethereum не сакаа да продаваат. Тие ја следеа цената на нивниот имот. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange