Connect with us

Криптовалути

Биткоинот стана долгорочна инвестиција!?

Објавено

на

Биткоинот достигна рекордни 42.000 долари на 8 јануари, но во последните денови направена е значителна корекција, бидејќи најпознатата криптовалута почна да ја губи својата вредност.

Фактот дека биткоинот веќе беше повеќе од 30 проценти под рекордот во петокот вечерта беше болен за оние што го купија за 40.000 долари, и скоро ирелевантен за оние што го купија, на пример, за 10.000 долари минатата година. Во моментов, биткоинот е сè уште десет проценти повисок отколку вредноста што ја имаше на почетокот на новата 2021 година.

Во јануари, биткоинот ги исцеди акциите на технологијата од првото место во однос на обемот на тргување, според истражувањето спроведено од „Bank of America“.

Важноста на биткоинот како инвестициска класа нагло се зголеми минатата година. Тој беше усвоен од многу важни играчи во финансиската индустрија кои сметаат дека биткоинот е добра вредност, а пред се како заштита од инфлација, што ќе биде неизбежно по епидемијата.

Исто така, тоа ќе доведе до девалвација на фиат-валутите, па затоа не е изненадувачки што продажбата на долари на краток рок станува сè попопуларна. Според истражувањето на Банката на Америка, оваа стратегија е веќе на трето место. Друг наод од истражувањето: очекувањата за инфлација се на историски високо ниво, дури 92 проценти од инвеститорите очекуваат поголема инфлација во следните 12 месеци.

Биткоинот е во зона на корекција последните денови, што не е невообичаено по ваквиот див раст. При остварување профит, на повисокиот притисок на продажбата влијаеше и техничката грешка наречена „двојна потрошувачка“ – кога едно лице користи иста биткоин паричка (или дел од паричка) во две трансакции. Иако е само 0.00062063 биткоин (околу 20 американски долари), некои се во паника. Ова исто така укажува на голема ранливост на книгата за трансакции (јавна книга во која се евидентираат сите трансакции).

Но, следуваше објаснување дека никој не е оштетен и дека се опремени само два блока истовремено, што доведе до реорганизација на ланецот блокови. Во секој случај, цената на биткоинот во четвртокот вечерта варираше под 29 000 американски долари, но тогаш биткоинот брзо го освои нивото од 30 000 долари. Бидејќи ова е најголемиот пад од март минатата година (биткоинот веќе беше 30% под рекордот), прашањето е дали се заканува надолен тренд.

Криптовалути

Дигитален долар: Дали Американците ќе добијат нова валута!?

Објавено

на

Дигиталниот долар би можел да биде добро решение за Американците кои немаат пристап до банкарски сметки или системи за лесно плаќање, изјави Џенет Јелен, американската министерка за финансии. (more…)

Продолжи со читање

Криптовалути

Пазарната капитализација на биткоинот надмина 900 милијарди долари

Објавено

на

Најпознатата криптовалута во светот, биткоинот ја надмина пазарната капитализација од 900 милијарди долари за прв пат во својата историја. (more…)

Продолжи со читање

Криптовалути

Што се крипто-средства?

Објавено

на

Како и во голем број други земји, така и во нашата држава нема општоприфатена дефиниција за крипто-средствата. (more…)

Продолжи со читање


Популарно