Connect with us

Останато

Бил Гејтс открива како ќе изгледа следната пандемија

Објавено

на

Основачот на “Microsoft”, милијардерот и филантроп Бил Гејтс во онлајн верзијата на познатото телевизиско шоу “Daily Show” ги предупреди гледачите на многу тешка зима поради коронавирусот.

Милјардерот објасни дека поради фактот што луѓето поминуваат повеќе време во затворено во зима, вирусот всушност поактивно се размножува.

Тој, исто така рече дека забележал дека луѓето имаат одреден замор со примена на сите правила поврзани со спречување на ширење на вирусот.

Водителот не избегна да го праша како ги коментира тврдењата на многумина дека всушност постои желба Бил да развие своја вакцина, како би можел по масовната вакцинација да влијае на луѓето низ целата планета.

Гејтс најпрво се насмеа, а потоа се обиде да даде сериозен одговор на ова прашање, каде меѓу другото рече дека вакцините му донеле многу придобивки на човештвото.

Останато

Во последниот квартал од 2020 година имало 151.972 невработени од вкупно 941.524 активни лица

Објавено

на

Според податоците на Државниот завод за статистика, во четвртото тримесечје од 2020 година, активното население во Република Северна Македонија изнесувало 941.524 лица, од кои вработени биле 789.552, а 151.972 лица се невработени. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Потребно е системско поместување на роковите за финансиски извештаи по примерот на европските земји

Објавено

на

Сметководството е врската меѓу стопанството и институциите, а од неговото непречено извршување зависат сите економски процеси. Анкетата што ја направи Комората на сметководители меѓу своите членови покажа дека речи 65 отсто од сметководителите биле заболени Ковид-19 или биле во изолација поради контакт или заболен член на семејството. Во такви услови е јасно дека не е возможно работата да се одвива непречено и повторно се поставува прашањето дали ќе се донесе разумна одлука за  роковите за поднесување на завршни сметки и финансиски извештаи да се усогласат со европските држави или и понатаму ќе продолжи да се гази достоинството на оваа значајна професија и да се ризикува со добивање на податоци чиј квалитет не може да се гарантира поради условите под притисок под кои работат сметководителите. Од овие податоци во голема мера зависи креирањето на финансиските политики на национално ниво. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Министерството за финансии ќе овозможи на дневна основа да се следат приходите и расходите на буџетот

Објавено

на

Министерството за финансии подготвува техничка можност на дневна основа да се следат буџетските приходи и расходи, соопшти на прес-конференција министерот Фатмир Бесими. (more…)

Продолжи со читањеПопуларно