Connect with us

Анализи

Бизнис климата во еврозоната се влошува

Објавено

на

Индикаторот за деловна клима во еврозоната падна за 0.09 поени од јуни на 1,29 поени во јули оваа година, разочарувајќи ги аналитичари кои очекуваа 1,35 поени.

Резултатот во јули е најслаб од август минатата година, бидејќи проценките на менаџерите генерално се влошуваат и за извозните нарачки и за идното производство.

Индексот на довербата на потрошувачите во еврозоната достигна -0,6 поени во јули, останувајќи на осуммесечниот минимум постигнат во минатиот месец. Резултатот е во согласност со консензуалната прогноза на пазарот. Штедните очекувања на потрошувачите се полоши поради негативните ставови за невработеноста во иднина.

Во меѓувреме, на крајот од минатата недела стана јасно дека аналитичарите предвидуваат забрзување на инфлацијата во еврозоната во студијата на Европската централна банка.

Според експертите, индексот на потрошувачките цени во земјите на валутната унија ќе достигне 1,7% во 2018-та, 2019-та и 2020-та година. Ова е пораст од 0,2 процентни поени од претходната прогноза за 2018-та година и од 0,1 процентни поени во споредба со прогнозата за 2019-та година.

За 2020-та година нема промена во очекувањата на експертите, но забрзувањето на инфлацијата во еврозоната ќе се стави на дневен ред и потребата од намалување на стимулите и промената на политиката на ЕЦБ.

Аналитичарите ревидираат, но во надолна линија, во нивните очекувања за растот на европската економија. Според нив, во 2018-та година, бруто-домашниот производ во еврозоната ќе се зголеми за 2,2%, корекција од 0,2 процентни поени. За 2019-та година економијата ќе порасне за 1,9 проценти или за 0,1 процентен поен, пониска од претходната прогноза.

Анализи

Јавен повик за учество на Собрание на акционери на Стопанска банка а.д. Битола

Објавено

на

Врз основа на членовите 48 и 49 од Статутот на Стопанска банка а.д. Битола, а согласно Одлуката на Надзорниот одбор од 31.01.2019 година за свикување на Собрание на акционери, СТОПАНСКА БАНКА а.д. БИТОЛА (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Подготвени ли се банките во Македонија за имплементирање на двојазичноста?

Објавено

на

Од моментот на стапување во сила на Законот за јазици, албанскиот јазик ќе добие проширена употреба. Покрај македонскиот, во институциите службен јазик станува и албанскиот, што ќе се применува во комуникацијата, употребата и примената во сите постапки на граѓаните.

(more…)

Продолжи со читање

Анализи

Банки vs. Финтек компании: Кој ќе победи?

Објавено

на

Дигитализацијата зема се поголем замав, притоа рапидно развивајќи се, но како “FinTech” компаниите се справуваат во споредба со големите традиционални банки?

Додека голем број банки се уште се потпираат на постоечките рачни процеси, многу “FinTech” компании ја прифаќаат моќта на вештачката интелигенција за справување со финансиските предизвици.

“Revolut” и “ClauseMatch”, организираа панел дискусии со водечките “FinTech” компании и банки, каде што ќе се прикажат некои од најновите технологии и ќе се дискутираат иновативни стратегии.

Експертите на панелот ќе разговараат за:

✅ Кој е поблиску до усогласеност – банки или “FinTech” компании?
✅ Улогата на технологијата: Колку може да се автоматизира? Што треба да се автоматизира, а што никогаш не треба да се автоматизира?
✅ Што мислат регулаторите за горенаведеното?

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange