Connect with us

Лични финансии

Бизнис Бар: 3 совети за добро работење под притисок

Објавено

на

Во денешниот професионален свет, сите работиме под притисок. Добрите компании се грижат за благосостојбата на своите вработени, но исто така е важно нивните вработени да знаат добро да се справат со притисокот и да останат здрави.

Притисокот е чувство на итност што сите ние мора да издржиме на различно ниво во текот на нашите кариери и дневни задачи. Претежно постои за да нè натера да извршуваме повеќе со помалку време.

Ви предлагаме 3 клучни техники за справување со притисок.

1. Оценете ги предизвиците и ризиците.

Евалуацијата обично ни дава методи за да се справиме со притисокот. Откако нашите умови ќе бидат јасни, можеме да мислиме на решенија наместо на самиот проблем.

Еден од главните фактори за кој што треба да размислите за да се избегне притисокот е да се каже „не“ ако знаете дека не може да се изврши некоја задача.

2. Планирајте однапред и запрашајте се: „Што ако?“

Вашиот првичен план може да се промени во различни фази или дури и да не успее целосно, но можноста за брзо и прецизно прилагодување е клучна.

Имајте алтернативни планови  дури и ако мислите дека нема да ви требаат. Тие ќе ви помогнат добро да се справите со притисокот и ќе бидете подготвени за непредвиденото.

3. Одржувајте контрола над себе.

Вашите реакции на различни предизвици се дел од процесот на учење и понекогаш е потребно да се направи чекор назад кога се спротивставувате на предизвик.

Бидете сигурни дека ги поставувате вистинските прашања, што ќе ви овозможат подобро да ги разберете вашите можности, дури и во тешки ситуации. На овој начин, вие одржувате контрола, решавате проблеми и оставате добар пример за вашиот тим.

 

Текстовите авторски се пишувани на веб страната biznisbar.mk и се објавуваат на веб страната bankarstvo.mk како дел од соработката помеѓу Бизнис Бар и Банкарство.

LinkedIn – Бизнис Бар

Instagram – Бизнис Бар

Facebook – Бизнис Бар

Лични финансии

10 навики на богатите луѓе кои можат да ви донесат финансиска слобода

Објавено

на

Ви се чини дека другите се поуспешни од вас поради среќа или одреден сплет на околности? Па, и не мора секогаш да биде така. Иако, секако, никој од нив не успеал на потполно идентичен начин, сепак богатите и успешни луѓе често имаат многу слични животни навики. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Како да направите парите да работат за вас, наместо вие за пари?

Објавено

на

Работењето од наутро, па се до доцните вечерни часови, дефинитивно не е решение. Многу луѓе работат дури и прекувремено за да заработат колку што е можно повеќе пари, но на крајот повторно немаат доволно. Верувајте, нема ништо да постигнете ако целото време го поминувате на работа. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Бизнис бар: Како да давате совети без да изгледа дека шефувате

Објавено

на

Убаво е да им понудите зборови на мудрост на оние во вашите најблиски кругови, но границата помеѓу искреното давање совети и изгледот на сезнајко може да биде мала. Дури и ако вашиот совет е побаран или добредојден, сепак може да биде незгодно бирањето на вистинската порака. Уште покомплексно е да го понудите вашиот совет ако не се побара. (more…)

Продолжи со читање

Популарно