Connect with us

Лични финансии

Бизнис бар: 3 причини зошто не ја завршувате вашата работа

Објавено

на

Секоја недела имате работи кои треба да се завршат без разлика дали за дома или за во канцеларија. Но, листата обично само се зголемува со малку големи промени во нашите животи.

По одредено време кога ќе погледнете назад што имате завршено, ќе сфатите дека многу малку е постигнато и сè што сте направиле е само “гасење на пожари”.

Еве ги причините зошто е тоа така:

Не сте планирале однапред

Прво, започнете со планирање на вашата недела однапред. Седнете во петок и разгледајте ги сите ваши проекти заедно со вашиот календар. Исполнете и испланирајте ја следната недела, со тоа што ќе го поставите вашиот најважен проект како приоритет за во Понеделник.

Осигурете се да оставите најмалку 10% од вашето време слободно за непредвидени ситуации.

Дозволувате одвлекување на вниманието

Ние живееме во свет кој очекува да бидеме присутни на овие алатки кои ни одзимаат внимание. Честопати се очекува веднаш да одговориме на е-пошта, да ги проверуваме социјалните медиуми и да бидеме достапни на телефон.

Помеѓу сите овие паузи кои ни го одвлекуваат вниманието, навистина имаме многу малку време да седнеме и да се фокусираме на работата. За да ги отстраните овие навики, проверувјате ги социјалните медиуми и е-поштата во одредени термини во денот и никогаш не си дозволувајте да ги проверите сè додека не ги завршите најважните задачи за денот.

Не го користите зборот ‘не’ доволно

Најпродуктивниот збор што го имате е зборот „не“. Тоа е зборот што не додава работи во списокот со задачи.

Но користењето на зборот ‘не’ оди подалеку од работното место. Кажете “не” на тој пријател кој сака постојано да пие кафе, a кога колегата ќе ви каже дека има некој проблем во работата, не помагајте веднаш. Прашајте го како би го поправил проблемот тој самиот. Во повеќето случаи, тој знае како да го поправи, но му треба само потврда.

Лични финансии

Генерали Инвестментс советува: Поголема претпазливост кај акциите од технолошкиот сектор, бидејќи приносите на овие акции уште се над просекот од почетокот на годината

Објавено

на

Портфолио менаџерите во Генерали Инвестментс составија резиме за тековните случувања кои влијаат врз пазарот на капитал и актуелни совети за инвеститорите. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Големо финале на Smart Money Talks: Совети за управување со личните финансии

Објавено

на

Успешното управување со личните финансии како и разбирањето на основните финансиски концепти се важни вештини за сите млади. Токму овие и многу други теми се во фокусот на проектот за финансиска писменост на млади кој го спроведува организацијата Глобал Шејперс Скопје Хаб. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Генерали Инвестментс советува: Препорачуваме диверзифицирана распределба на средствата во портфолиото во различни класи помеѓу акции, обврзници или пари

Објавено

на

Портфолио менаџерите во Генерали Инвестментс составија резиме за тековните случувања кои влијаат врз пазарот на капитал и актуелни совети за инвеститорите. (more…)

Продолжи со читање

Популарно