Connect with us

Лични финансии

Бизнис бар: 10 изреки за бизнис инспирација и мотивација

Објавено

на

На секој човек му е потребна морална потпора, посебно на онoj коj се стреми да го подобри својот живот. Бизнисот може да биде доста исцрпувачка дејност, па затоа создадовме листа со цитати од најдобрите мислители во секторот да ви помогнеме да ги наполните батериите.

1. “Правило бр.1: Никогаш не губи пари; правило бр.2: Не заборавај го правило бр.1.”

– Ворен Бафет

2. “Најдобриот начин да ја предвидете иднината е да ја создадете.”

– Питер Дракер

3. “Промени се пред да треба да се промениш.”

– Џек Велч

4. “Вашите најнезадоволни клиенти се најдобриот избор за учење.”

– Бил Гејтс

5. “Бизнисот кој прави само пари е сиромашен бизнис.”

– Хенри Форд

6. “Одбери работа која ја сакаш и не треба да работиш ниту еден ден од твојот живот.”

– Конфучие

7. “Успешните луѓе го прават тоа што неуспешните не сакаат да го прават. Не посакувајте да биде полесно, посакувајте да сте подобри.”

– Џим Рон

8. “Ризикувај повеќе одколку што другите мислат дека е безбедно. Сонувај повеќе одколку што другите мислат дека е практично.”

– Хауард Шулц

9. “Претприемач е некој кој има визија за нешто и желба за да создава.”

– Дејвид Карп

10. “Доколку можеш да го надминеш тоа чувство на страв, тоа чувство на земање ризик, можат да се случат многу чудесни работи.”

– Мариса Мајер

Текстовите авторски се пишувани на веб страната biznisbar.mk и се објавуваат на веб страната bankarstvo.mk како дел од соработката помеѓу Бизнис Бар и Банкарство.

LinkedIn – Бизнис Бар

Instagram – Бизнис Бар

Facebook – Бизнис Бар

Криптовалути

Ако сте вложеле пред 10 години, сега ќе бевте милионери!?

Објавено

на

Најпознатата криптовалута во светот биткоинот го достигна највисокото ниво од 65.000 американски долари во април, но потоа изгуби 50 проценти од својата вредност во следните три месеци. Цената на најпопуларната „паричка“ неодамна падна под 30.000 американски долари. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Усвоена првата национална Стратегија за финансиска едукација и финансиска инклузија

Објавено

на

Корона-кризата води кон време на трансформација на традиционалните економии во попаметни, подигитализирани, инклузивни и позелени економии. Во таквите услови, кога финтек-услугите сѐ повеќе се дел од нашата реалност, потребата од повисоко ниво на финансиска писменост, како предуслов и за финансиска инклузија ќе биде и понагласена. Но, тоа подразбира и потреба од поголема активност за заштита на потрошувачите. Финансиските регулатори ги дочекаа подготвени ваквите предизвици – уште пред неколку години го започнаа процесот на подготовка на првата национална Стратегија за финансиска едукација и финансиска инклузија, во рамките на петгодишниот проект за финансиска едукација со поддршка на Министерството за финансии на Холандија и Меѓународната мрежа за финансиска едукација при ОЕЦД (ИНФЕ-ОЕЦД). Денес, Стратегијата беше усвоена и промовирана. Таа се однесува на периодот 2021-2025 година и ја надминува целта на проектот во чиишто рамки е првично подготвувана, бидејќи се однесува не само на финансиската едукација, тука и на финансиската инклузија, имајќи ја предвид нивната меѓусебна условеност и поврзаност. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Нефункционални кредити ‒ што значат од аспект на банкарските клиенти?

Објавено

на

Нефункционалните кредити се меѓу основните термини коишто се користат при анализа на работењето на банките и банкарските ризици. Станува збор за кредити кај коишто, во основа, отплатата од страна клиентите е со одредено временско задоцнување. Вообичаено, регулаторот прецизно го дефинира времето на доцнење при кое кредитот се вклучува во групата на нефункционалните кредити. Најчесто, тоа е доцнење од 90 дена и повеќе. (more…)

Продолжи со читање

Популарно