Connect with us

Лични финансии

Бизнис бар: Што е лидер?

Објавено

на

Тоа е толку едноставно прашање, но сепак продолжува да ги збунува дури и некои од најдобрите мислители во бизнисот. Има доста книги за лидерството, но сепак е тешко да се застане за да се дефинира.

Да почнеме со тоа што лидерството всушност не е

  1. Лидерството нема никаква врска со стажот или нечија позиција во хиерархијата на компанијата.
  2. Лидерството нема никаква врска со титулите.
  3. Лидерството нема никаква врска со личните атрибути.
  4. Лидерството не е управување.

Па тогаш, што е лидер?

Да видиме како некои од најпочитуваните бизнис мислители од нашето време го дефинираат лидерството:

Питер Дракер: „Единствената дефиниција за лидер е некој што има следбеници“.

Ворен Бенис: „Лидерството е капацитетот да ја преведете визијата во реалност“.

Бил Гејтс: „Додека гледаме напред во следниот век, лидерите ќе бидат оние кои ги оспособуваат другите“.

Џон Максвел: „Лидерството е влијание – ништо повеќе, ништо помалку“.

Заклучок:

Лидерството е процес на социјално влијание кое ги максимизира напорите на другите кон постигнување на поголемо добро.

Клучни елементи на оваа дефиниција:

– Лидерството произлегува од социјално влијание, а не од авторитет или моќ.

– Лидерството бара и други, а тоа значи дека тие не мора директно да се обраќат кон лидерот.

– Нема споменување на својствата на личноста, нејзините атрибути, па дури и називот; има многу стилови и многу патеки до ефективното лидерство.

– Вклучува ‘поголемо добро’, а не влијание без намерен исход или цел.

Лидерството е начин на размислување во акција. Затоа, не чекајте ја титулата. Лидерството не е нешто што некој може да ви го даде – туку вие мора да го заработите и да го заслужите сами.

Текстовите авторски се пишувани на веб страната biznisbar.mk и се објавуваат на веб страната bankarstvo.mk како дел од соработката помеѓу Бизнис Бар и Банкарство.

LinkedIn – Бизнис Бар

Instagram – Бизнис Бар

Facebook – Бизнис Бар

Лични финансии

Бизнис бар: TED Talk разговори кои ќе го трансформираат вашиот бизнис и личен живот

Објавено

на

Ако вашата цел е да го однесете бизнисот или вашата кариера на следното ниво, вие сте на вистинското место. Во оваа статија, ќе разгледаме неколку TED Talk разговори кои значително ќе го трансформираат вашиот бизнис и ќе ви го свртат животот кон подобро. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Бизнис бар: Како да го изградите вашиот онлајн бренд

Објавено

на

Брендот лесно може да се претстави како лице кое го покажувате на светот, вашата уникатност прикажана кон целата популација за тие да ја видат и признаат. Брендингот е комбинација на вашите способности, вештини и карактерни црти. Брендирањето на вашиот бизнис не е само деловна акција, туку тоа е и пат кон само-откритие. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Бизнис бар: Што значи напорна работа?

Објавено

на

Секој од нас има некаков вид на интерес. Паралелно на тоа, секој од нас работи и придонесува кон општеството. Успешните луѓе ни велат дека овие два аспекти од нашиот живот и можеби не треба да бидат одделни. (more…)

Продолжи со читање

Популарно