Connect with us

Лични финансии

Бизнис бар: Станете експерт во вашата индустрија за 9 месеци

Објавено

на

Еве како можете да станете експерт во рекордно време, така што луѓето нема да имаат друг избор освен да ве забележат:

Ласерски фокус 

Наместо да се фокусирате на 5 работи истовремено, насочете го вашето внимание на само една работа.

Проблем со повеќето луѓе е што сакаат да станат експерт за се, за да можат да допрат до пошироката публика. Но, луѓето всушност бараат специјализирани експерти кои можат конкретно да им помогнат. Да, ќе добиете помалку клиенти, но секој клиент ќе биде многу повреден. Кога луѓето ќе ве гледаат како експерт кој може да им помогне за конкретен проблем, ќе може да побарате повисоки цени.

Креирајте список за едукација

Откако ќе изберете тема на која ќе се фокусирате следните 9 месеци, време е да направите листа на сите вештини кои треба да ги стекнете. Подгответе листа на ресурси кои ќе ги користите за да ги стекнете тие вештини.

Избегнете ги вештините што не ви се потребни. Откако ќе заврши 9-месечниот период, можете да продолжите напред и да ги проширите општите знаења.

Вашата листа на ресурси треба да го содржи следното:

  • Eксперти од вашето поле од кои ќе учите и со кои ќе се поврзете
  • Книги поврзани со вашата тема
  • Релевантни објави
  • Блогови кои пишуваат за вашата тема
  • Курсеви што ги предаваат експерти од индустријата
  • YouTube видеа

За да бидете експерт, треба да бидете во тек со најновите трендови. Затоа, проверете дали го ажурирате списокот секој месец.

Следете ја формулата за учење

Читање + Експеримент = Учење. Тоа е формулата за учење. Читате, го применувате она што го имате научено и потоа доаѓате до свои уникатни резултати кои ви помагаат да развиете своја перспектива во врска со темата.

Покажете што научивте и споделете ги вашите размислувања

Само затоа што сте експерт, не значи дека луѓето ќе ве гледаат така. Треба да започнете да ги поучувате луѓето. Кога ќе почнете да го споделувате вашето знаење, тогаш ќе почнат да ве доживуваат како стручно лице.

Објавувајте статии редовно како гостин на популарните блогови во вашата дејност, објавете книга.

Со други зборови, само помогнете им на луѓето да го добијат она што го сакаат и да ги решат своите проблеми.

Лични финансии

Дали парите може да ја купат среќата!?

Објавено

на

Ова тврдење е старо колку и светот, дури и кога немало пари во оптек. Со размена на стоки, луѓето се обидуваа да се осигурат себеси и своето семејство на најдобар начин, бидејќи тоа е во човечката природа. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Работа од дома: Пет грешки кои ѝ пречат на вашата кариера

Објавено

на

Во 2020 година, многу вработени навикнати да работат во канцеларија беа принудени да се префрлат на работа од дома. Затоа, прашањето е крајно релевантно денес: дали е реално да напредувате во вашата кариера додека работите од дома? Експертите споделуваат мислења во студијата на „Мари Клер“ кои грешки не треба да се прават во комуникацијата со раководството и како да се изгради вистинската стратегија за работа што ќе ви помогне да добиете унапредување со работа од далечина. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Едноставни правила за успех

Објавено

на

Градење бизнис и претприемништво бара уникатен талент и љубов кон вашата кариера. Станува збор за можност и способност да го откриете вашиот сон. (more…)

Продолжи со читање

Популарно