Connect with us

Лични финансии

Бизнис бар: Совети за лични финансии за сопствениците на мал бизнис

Објавено

на

Едно од првите правила на претприемништвото гласи дека никогаш не треба да ги мешате деловните и личните финансии. Но, понекогаш, сопствениците на бизниси одат предалеку во спротивната насока, посветувајки толку многу време кон водење на нивниот бизнис, работење на нивниот бизнис и инвестирање на профитот назад во нивниот бизнис. Како резултат на тоа, не посветуваат  доволно внимание на нивните лични финансии.

Ако сте сопственик на бизнис, се исплаќа да бидете паметни во однос на вашите лични финансии. Еве неколку конструктивни предлози и стратегии за тоа како да направите подобри финансиски потези во вашиот личен живот. Всушност, дури може да откриете дека подобрувањето на личните финансии ќе ви помогне да бидете поуспешни во вашата деловна активност.

Изградете фонд за итни случаи

Едно општо правило според финансиските планери е да се има настрана пари за животните трошоци, за во рок од три до шест месеци. Дали сте подготвени? И, ако сте сопственик на бизнис, можеби ќе сакате да имате уште поголем фонд за итни случаи, во случај вашиот бизнис да дојде до застој или да имате нестабилни периоди со протокот на готовина.

Што ако изгубите голем клиент и морате да ги намалите платите? Колку долго ќе ве издржат вашите лични заштеди во итни случаи? Сепак, вие не се обидувате да заработите голем принос со овие заштедени пари; туку тие само треба да бидат достапни во случај на вонредна, неочекувана финансиска состојба.

Управувајте со личниот кредит

Кредитот е изворот на живот на повеќето мали бизниси, но сепак треба да бидете сигурни дека вашиот личен кредит е исто така солиден. Навреме платете ги сметките! Дури и ако парите се затегнати и можете да си дозволите да направите минимална исплата на кредитна картичка, подобро е да го сторите тоа отколку да пропуштите плаќање или да платите доцна.

Исто така, обратете внимание на односот на искористување на кредитот – процентот на достапните кредитни ограничувања што всушност ги позајмувате во кое било дадено време во текот на месецот. Ако можете да го задржите овој сооднос под 30%, ова ќе ви помогне да имате подобар кредитен резултат и полесно и побрзо да добиете одобрување за лични кредити.

Текстовите авторски се пишувани на веб страната biznisbar.mk и се објавуваат на веб страната bankarstvo.mk како дел од соработката помеѓу Бизнис Бар и Банкарство.

LinkedIn – Бизнис Бар

Instagram – Бизнис Бар

Facebook – Бизнис Бар

Лични финансии

Бизнис бар: TED Talk разговори кои ќе го трансформираат вашиот бизнис и личен живот

Објавено

на

Ако вашата цел е да го однесете бизнисот или вашата кариера на следното ниво, вие сте на вистинското место. Во оваа статија, ќе разгледаме неколку TED Talk разговори кои значително ќе го трансформираат вашиот бизнис и ќе ви го свртат животот кон подобро. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Бизнис бар: Како да го изградите вашиот онлајн бренд

Објавено

на

Брендот лесно може да се претстави како лице кое го покажувате на светот, вашата уникатност прикажана кон целата популација за тие да ја видат и признаат. Брендингот е комбинација на вашите способности, вештини и карактерни црти. Брендирањето на вашиот бизнис не е само деловна акција, туку тоа е и пат кон само-откритие. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Бизнис бар: Што значи напорна работа?

Објавено

на

Секој од нас има некаков вид на интерес. Паралелно на тоа, секој од нас работи и придонесува кон општеството. Успешните луѓе ни велат дека овие два аспекти од нашиот живот и можеби не треба да бидат одделни. (more…)

Продолжи со читање

Популарно