Connect with us

Лични финансии

Бизнис Бар: Парите можат да ве направат среќни, ако го промените начинот на кој размислувате за нив

Објавено

на

Многу од нас мислат на парите како непријател и малкумина од нас го гледаат нивниот потенцијал. Парите треба да ни донесат радост, благодарност и среќа – особено кога ќе ги подариме слободно и со истата позитивна енергија како што ги добивме.

Еве како да ги користите парите на неколку други необични начини кои ќе го променат вашиот поглед кон нив на попозитивно.

Дајте нешто екстра – секогаш

Пробајте секогаш да дадете нешто дополнително. Кога сме во ситуација кога треба да побараме помош или да позајмиме нешто, обично бараме помалку од она што навистина ни е потребно затоа што чувствуваме срам од „немањето“.

Затоа, кога некој ќе дојде кај вас и ќе побара нешто, обидете се да разберете од каде доаѓа нивната потреба и да одговорите на нивното барање со давање повеќе отколку што ќе ви побараат. Ако некој побара да позајми пенкало од вас, дајте им и тетратка. Ако сте шеф, вработете нови работници и дајте им малку повеќе од платата што ја бараат. Ако преговарате за работа со клиент, видете каде можете бесплатно да внесете дополнителна услуга.

Давањето дополнително во овие ситуации ја претвора негативната енергија во позитивна сила што ги остава луѓето да се чувствуваат згрижени и сакани.

Платете повеќе отколку што ви е побарано

Ова е изненадувачки за многу луѓе. Следниот пат кога ќе добиете сметка за плаќање, платете што е можно побрзо. Понекогаш платете малку повеќе отколку што ви е побарано, за да покажете благодарност. Ова изненадува многу луѓе. Голема е веројатноста дека никогаш не добиле повеќе пари отколку што барале во целата своја кариера. Кога ќе добијат помалку отколку што бараат, тие се вознемируваат. Но, кога ќе добијат повеќе, тие се шокирани.

Платете повеќе едноставно за да ги видите нивните реакции. Луѓето не се навикнати им плаќаат повеќе. Ваша цел треба да биде да ги смените мислењата на луѓето за давање и примање.

Купете од некој што ви се допаѓа

И покрај тоа што онлајн купувањето е во постојан пораст, веруваме дека причината зошто сè уште има продавници насекаде е затоа што луѓето сè уште сакаат да ги видат работите, да бидат инспирирани и да имаат човечка интеракција. Сакаме да бидеме таму каде што се луѓето, каде што има голема енергија.

Кога купуваме нешто од некој што го сакаме, иако знаеме дека можеме да добиеме подобра цена на некое друго место, правиме некој друг среќен и им помагаме во работењето. Затоа, секогаш кога одите на шопинг, сторете го тоа на вашето омилено место и купете од омилената личност. Ќе се чувствувате многу подобро потоа.

Истото важи и за онлајн купувањето. Ако купите нешто од интернет продавница што ви се допаѓа, ќе се чувствувате добро затоа што покажувате лојалност.

 

Текстовите авторски се пишувани на веб страната biznisbar.mk и се објавуваат на веб страната bankarstvo.mk како дел од соработката помеѓу Бизнис Бар и Банкарство.

LinkedIn – Бизнис Бар

Instagram – Бизнис Бар

Facebook – Бизнис Бар

Лични финансии

10 навики на богатите луѓе кои можат да ви донесат финансиска слобода

Објавено

на

Ви се чини дека другите се поуспешни од вас поради среќа или одреден сплет на околности? Па, и не мора секогаш да биде така. Иако, секако, никој од нив не успеал на потполно идентичен начин, сепак богатите и успешни луѓе често имаат многу слични животни навики. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Како да направите парите да работат за вас, наместо вие за пари?

Објавено

на

Работењето од наутро, па се до доцните вечерни часови, дефинитивно не е решение. Многу луѓе работат дури и прекувремено за да заработат колку што е можно повеќе пари, но на крајот повторно немаат доволно. Верувајте, нема ништо да постигнете ако целото време го поминувате на работа. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Бизнис бар: Како да давате совети без да изгледа дека шефувате

Објавено

на

Убаво е да им понудите зборови на мудрост на оние во вашите најблиски кругови, но границата помеѓу искреното давање совети и изгледот на сезнајко може да биде мала. Дури и ако вашиот совет е побаран или добредојден, сепак може да биде незгодно бирањето на вистинската порака. Уште покомплексно е да го понудите вашиот совет ако не се побара. (more…)

Продолжи со читање

Популарно