Connect with us

Лични финансии

Бизнис бар: Како да изгледате самоуверено?

Објавено

на

Во моментот кога ќе влезете во една соба, луѓето веднаш формираат некаков впечаток за вас. Kаков тип на личност сте – сигурна, искрена, способна. Многу од ова е засновано на тоа како се носите себе си.

Ако изгледате самоуверено, луѓето ќе бидат посклони да ви го дадат вниманието и почитта која ја заслужувате. Од друга страна, ако изгледате несигурно, луѓето може брзо да ве отфрлат или да ве дискредитираат. Бидејќи јазикот на телото е составен дел на комуникацијата, начинот на кој се носите може да комуницира повеќе отколку што знаете со надворешниот свет.

Многумина веруваат дека ако не сте родени со доверба, тогаш немате среќа. Но, тоа е далеку од вистината. Самодовербата е вештина. Тоа е нешто што можете да научите, дури и преку едноставни промени во вашите физички движења.

Еве 3 брзи корекции што можете да направите за да изгледате посамоуверено:

Исправете ги рамениците

Ако рамениците ви се спуштени и поднаведнати, тоа покажува на недостаток на доверба, па дури и недостаток на искреност. Застанете исправено, навлечете ги рамениците назад и отворете ги градите. Нивното нерамно држење пренесува нерешителност кај некоја личност.

Исто така, кога разговарате, наклонете ги рамениците кон соговорникот. Тоа ќе му даде чувство дека покажувате интерес и доверба.

Директен контакт со очите

Ако имате еден-на-еден разговор, нема ништо поважно од директен контакт со очите. Добар контакт со очите не само што му овозможува на вашиот соговорник  да чувствува дека сте заинтересирани за она што го зборува, туку ќе ве цени и ќе ве почитува повеќе за тоа и на крајот ќе ве запамти како грижлива и внимателна личност.

Зацврстете го вашето ракување

Добро ракување може да го постави тонот на разговорот кој би следувал. Најдоброто ракување започнува со држење на вашата рака во вертикална положба, заедно со прстите и палецот поставени исправено. Бидете сигурни да пријдете колку што е можно подеднакво.

Кога нечија рака е свртена надолу, тоа значи дека тие сакаат да ве контролираат. Ако нивната рака е свртена обратно, тоа пренесува дека се покорни.

Ако сакате да ја зголемите довербата, користете ја другата рака за да го допрете лицето на подлактицата помеѓу нивниот зглоб и лактот. Изведено правилно, овој потег може да даде впечаток дека сте целосно посветени на зборување со личноста.

Текстовите авторски се пишувани на веб страната biznisbar.mk и се објавуваат на веб страната bankarstvo.mk како дел од соработката помеѓу Бизнис Бар и Банкарство.

LinkedIn – Бизнис Бар

Instagram – Бизнис Бар

Facebook – Бизнис Бар

Лични финансии

10 навики на богатите луѓе кои можат да ви донесат финансиска слобода

Објавено

на

Ви се чини дека другите се поуспешни од вас поради среќа или одреден сплет на околности? Па, и не мора секогаш да биде така. Иако, секако, никој од нив не успеал на потполно идентичен начин, сепак богатите и успешни луѓе често имаат многу слични животни навики. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Како да направите парите да работат за вас, наместо вие за пари?

Објавено

на

Работењето од наутро, па се до доцните вечерни часови, дефинитивно не е решение. Многу луѓе работат дури и прекувремено за да заработат колку што е можно повеќе пари, но на крајот повторно немаат доволно. Верувајте, нема ништо да постигнете ако целото време го поминувате на работа. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Бизнис бар: Како да давате совети без да изгледа дека шефувате

Објавено

на

Убаво е да им понудите зборови на мудрост на оние во вашите најблиски кругови, но границата помеѓу искреното давање совети и изгледот на сезнајко може да биде мала. Дури и ако вашиот совет е побаран или добредојден, сепак може да биде незгодно бирањето на вистинската порака. Уште покомплексно е да го понудите вашиот совет ако не се побара. (more…)

Продолжи со читање

Популарно