Connect with us

Лични финансии

Бизнис Бар: Зошто луѓето озборуваат и како да реагирате на озборувања?

Објавено

на

Озборувањето знае да предизвика негативни чувства кај скоро секој од нас. Во многу случаи, тешко е да се посочи изворот и поради  тоа, доколку се обидете да им се спротивставите на озборувањата, многу веројатно е дека само ќе ги влошите работите.

Но, зошто всушност луѓето озборуваат?

Нивните зборови се одраз на нивното размислување.

Не можете да изберете што велат другите за вас, но можете да изберете како ќе реагирате на тоа. Одбијте да бидете жртва на туѓи проблеми.

Имаат ниска самодоверба.

Луѓето кои зборуваат лошо за вас, можеби го прават тоа за да се чувствуваат подобро. Можеби немаат самодоверба и како резултат на тоа, овој тип на личности зборуваат негативно за другите.

Можеби постои љубомора.

Можеби не се чувствува љубомора кога луѓето разговараат негативно за вас, но тоа често се случува затоа што има нешто во врска со вас што ги заплашува. Можеби му завидуваат на вашиот изглед, успех, способности или популарност. Нивните непријатни зборови можеби се само начин како да ве повредат.

Зошто луѓето озборуваат и како да реагирате на озборувања (1)Еве најдобри начини како да реагирате кога се справувате со озборувања:

1.    Игнорирајте

Иако можеби сте во искушение да и се спротивставите на личноста која ве озборува, понекогаш најдобриот одговор е да го игнорирате озборувањето. Многу луѓе озборуваат за внимание или за да добијат реакција од вас. Ако ги игнорирате озборувачите, по извесен период ќе им досади и ќе престанат да зборуваат за вас.

2.    Однесувајте се кон нив со љубезност

Друга одлична реакција спрема озборувачите е позитивен став. Ќе бидат збунети како би можеле да се однесувате така кон нив толку кога тие зборуваат негативно за вас. Додатно, може да направите лицето да се чувствува виновно затоа што зборувало за вас.

3.    Поставете ограничувања

Ако треба да поминете повеќе време со луѓе кои зборуваат за вас зад вашиот грб, држете ги подалеку од вас. Само затоа што мора да бидете околу нив, не значи дека треба да се однесувате како нивни најдобри пријатели.

 

Текстовите авторски се пишувани на веб страната biznisbar.mk и се објавуваат на веб страната bankarstvo.mk како дел од соработката помеѓу Бизнис Бар и Банкарство.

LinkedIn – Бизнис Бар

Instagram – Бизнис Бар

Facebook – Бизнис Бар

Лични финансии

10 навики на богатите луѓе кои можат да ви донесат финансиска слобода

Објавено

на

Ви се чини дека другите се поуспешни од вас поради среќа или одреден сплет на околности? Па, и не мора секогаш да биде така. Иако, секако, никој од нив не успеал на потполно идентичен начин, сепак богатите и успешни луѓе често имаат многу слични животни навики. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Како да направите парите да работат за вас, наместо вие за пари?

Објавено

на

Работењето од наутро, па се до доцните вечерни часови, дефинитивно не е решение. Многу луѓе работат дури и прекувремено за да заработат колку што е можно повеќе пари, но на крајот повторно немаат доволно. Верувајте, нема ништо да постигнете ако целото време го поминувате на работа. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Бизнис бар: Како да давате совети без да изгледа дека шефувате

Објавено

на

Убаво е да им понудите зборови на мудрост на оние во вашите најблиски кругови, но границата помеѓу искреното давање совети и изгледот на сезнајко може да биде мала. Дури и ако вашиот совет е побаран или добредојден, сепак може да биде незгодно бирањето на вистинската порака. Уште покомплексно е да го понудите вашиот совет ако не се побара. (more…)

Продолжи со читање

Популарно