Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Анализи

Бизнис Ангели – алтернативен начин за финансирање на бизнисот!

Објавено

на

Бизнис ангелите се богати, претприемачи – поединци кои обезбедуваат капитал во замена за дел од сопствеништвото на компанијата. Тие имаат висок личен ризик во очекување на поседување на дел од растечки и успешен бизнис.

Сопствениците и менаџерите на бизнисот се спремни да развијат личен однос со бизнис ангел. Ова е важно. Типично, бизнис ангелите сакаат практично вклучување во управувањето со нивната инвестиција, без да мора да вршат секојдневна контрола. Овој однос може да биде позитивен за бизнисот. Бизнис ангел со вистински вештини може да го зајакне бизнисот преку, на пример,маркетинг и продажба искуство.

Бизнисот може да покаже силно разбирање на своите производи и пазари. Некои бизнис ангели се специјализираат со обезбедување “финансии за проширување” за бизниси со докажани резултати, или во одредени сектори. Ова овозможува веќе успешен бизнис да расте побрзо. Бизнис ангелите се исто така значаен извор на почетен капитал и капитал во рана фаза за компаниите. Бизнис план кој се базира на убедливо истражување на пазарот е од суштинско значење.

Бизнисот може да му понуди на бизнис ангелот можност за “излез”. Дури и ако бизнис ангелот нема планови да ја реализира инвестицијата со одреден датум, ангелот ќе сака опцијата да биде достапна. Најчести излегувања се:

  • Трговска продажба на бизнисот на друга компанија;
  • Откуп на акциите на деловниот ангел од страна на компанијата;
  • Набавка на акции на деловниот ангел од страна на директорите на компанијата или друг инвеститор.

Како да најдам бизнис ангел?

Многу контакти се прават неформално.На пример: лични пријатели и семејство; богати деловни контакти, главни снабдувачи и клиенти на бизнисот. Инвеститорите, исто така, може да се најдат со приближување на формалните ангелски мрежни организации. Многу од најактивните бизнис ангели ги користат овие мрежи за да дознаат за интересни можности за инвестирање.

 

Анализи

Ребаланс или дисбаланс – Помалку инвестиции, повеќе јавни трошења

Објавено

на

Предложениот ребаланс на буџетот за 2019 година донесе повеќе дилеми околу неговата оправданост, како и во реалоцирањето на предвидените средства за трошење кога веќе проектираните расходи и приходи се поставени речиси на исто ниво како и во досегашната динамика на остварување на буџетот. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

АНАЛИЗА: “Плиток џеб“ – длабоки кредити во банките!

Објавено

на

Граѓаните се потешко ги отплаќаат кредитите, особено  потрошувачките и станбените. По основ на сите видови кредити, домаќинствата кон банките во јули должеле 2,66 милијарди евра.  Растот на нефункционелните кредити на компаниите е со забавена динамика а најмногу доминираат кај фирмите од трговијата и од градежиот сектор, пишува неделната економска анализа на Portalb.mk. Анализите покажуваат концентрација на кредитната изложеност во домаќинства кои располагаат со пониска или иста нето просечна плата.  Монетраната власт будно го следи одoбрувањето на потрошувачки кредити и доколку има потреба најавува “затегнување”. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Ќе „удри“ ли нова рецесија – Прашање на време или справување со последици?

Објавено

на

Шансите да „удри“ нова рецесија пред изборите во САД се 50/50, а со тоа и да предизвика потреси на глобалниот пазар. Финансиските аналитичари во САД имаат одредена доза на песимизам во однос на растот на инвестициите и предупредуваат дека е возможно пред претседателските избори закажани за ноември 2020 година да „удри“ нова рецесија која може да ги потресе пазарите и економијата. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange