Connect with us

Останато

Бесими: Ќе има ребаланс на буџетот, ќе се насочиме кон штедење!

Објавено

на

Министерот за финансии Фатмир Бесими во емисијата „24 анализа” истакна дека во тек се и разговорите и преговорите со министерствата во однос на ребаланс на буџетот. Поради војната во Украина, очекувано е дека проекциите ќе се корегираат. Инфлацијата ќе биде повисока и токму поради тоа ќе се корегира и сегашната стапка на БДП.

„Проектите кадешто има забавена динамика, ќе се кратат. Не препорака, туку ќе има владина одлука за штедење во економска криза и таа нема да важи само за министрите, туку кон неа треба да се придружуваат градоначалници, директори на други државни институции”, истакна Бесими.

„Не е исклучено Македонија преку еврообврзница да земе кредит од 600 милиони евра, односно целото планирано задолжување за годинава да се земе однадвор. Подготвките се завршени, се чека погоден момент кога со нашите партнери ќе излеземе на пазарот”, додаде Бесими.

Очекува дека каматните стапки нема да бидат високи.

Останато

Од 28-ми започнува етапната исплата на јунските пензии

Објавено

на

Владата на Република Северна Македонија на последната седница ја усвои Информацијата за исплата на пензии за месец јуни 2022 година со задолжување на Фондот на пензиското и инвалидското осигурување на Северна Македонија да ги достави податоците за пензиите до деловните банки најдоцна до 27 јуни. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Инфлацијата во Велика Британија највисока во последните 40 години

Објавено

на

Инфлацијата во Велика Британија се зголеми на 9,1 проценти на годишно ниво во мај, што е највисоко во изминатите 40 години, покажува извештајот објавен од Националната канцеларија за статистика на Обединетото Кралство. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Економиите на САД и ЕУ во пад, расте ризикот од глобална рецесија

Објавено

на

Економиите на САД и на Европската Унија покажуваат значаен пад во јуни, како резултат на порастот на цените за храната, цените на енергенсите и намалената побарувачка на останатите производи и услуги. Со тоа се зголемува ризикот за глобална рецесија. (more…)

Продолжи со читање


Популарно