Connect with us

Останато

Бесими: Со буџетот 2021 обезбедени 1,14 милијарди евра за поддршка на домашната економија

Објавено

на

Со буџетот за 2021 година издвоени се 1,141 милијарди евра за областа економски работи издвоивме износ од 1,141 милијарди евра. Со нив ќе  се поддржат инвестициските активности на домашните претпријатија, привлекување на странски директни инвестиции, инвестирање во развојните зони, малите и средни претпријатија, подобрување на конкурентноста, поддршка на домашниот туризам, вели во интервју за „Капитал” министерот за финансии Фатмир Бесими.

Тој посочува дека „здравје” е клучниот збор за предлог-буџетот 2021 година. Кога истиот е креиран – приоритет бил здравјето на граѓаните, понатаму заздравување на економијата, здрав систем на јавни финансии и доброфункционален општествен систем воопшто, како и дека сите тие работи се меѓусебно поврзани.

„Прво и најбитно нешто се нашите граѓани и нивното здравје. Оттаму за областа здравство годинава има издвоено 664 милиони евра со кои ќе се покријат јавните здравствени услуги, здравствените материјали и опрема, но и капитални инвестиции во здравството. Исто така, за социјална заштита се издвоени 1,47 милијарди евра за поддршка за ранливите категории граѓани, активни мерки за вработување и останати мерки за обезбедување на пристоен живот за сите граѓани”.  – вели Бесими.

Во насока на обезбедување на стабилноста во јавните финансии од буџетот 2021 се пристапи кон фискална консолидација, посочува Бесими и наведува дека ќе се оди кон постепено намалување на јазот помеѓу приходите и расходите.

„За следната година проектираме буџетски дефицит од 4,9% од БДП или за 3,6 процентни поени помалку во однос на проектираниот буџетскиот дефицит за 2020 година. На среден рок се планира да продолжи буџетската консолидација, односно до 2025 година да се сведе на -2,1%. Со ова на среден рок ќе се стабилизира и јавниот долг на ниво под Мастришкиот критериум или 58,8% од БДП во 2025″. – вели Бесими.

Министерот за финансии посочи дека преку буџетот ќе се дејјствува стратешки на повеќе полиња, а истовремено се обезбедени и бафери во П1 програмата на Владата за нови мерки.

Останато

Што научивме од овогодишната конференција за е-трговија?

Објавено

на

Во организација на Асоцијацијата за е-трговија на Македонија – АЕТМ, на 11-ти ноември се одржа Петтата конференција за е-трговија, на тема “E-commerce. Accelerate!”, на која присуствуваа над 470 лица со физичко присуство, а истата ја следеа и преку 130 лица со онлајн присуство. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Невработеноста во еврозоната на рекордно ниско ниво од 6,5 проценти

Објавено

на

Невработеноста во еврозоната падна на рекордно ниско ниво од 6,5 проценти во октомври, покажуваат бројките што ги објави „Евростат“, статистичката агенција на ЕУ. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Просечната плата во октомври во Црна Гора изнесувала 720 евра

Објавено

на

Просечната плата без даноци и придонеси во Црна Гора во октомври, според податоците на Управата за статистика (Монстат), изнесувала 720 евра и е за 0,3 проценти повисока од септември. (more…)

Продолжи со читање

Популарно