Connect with us

Колумни

Безбедност на банките

Објавено

на

Според новиот извештај на Websense Security Labs, просечниот број на напади врз институциите за финансиски услуги е 300 отсто повисок од бројот на напади што ги претрпеле компаниите во другите индустрии. Освен очигледните финансиски стимулации за хакерство на банките, криминалците бараат фирми за финансиски услуги бидејќи собираат и складираат најголем број на лични информации за купувачи. Ова го прави од суштинско значење за банките да преземат иновативен пристап кон безбедноста на податоците, истовремено одржувајќи ја свеста за животната средина за да спречат идни напади.

Бидејќи компјутерите почнаа да ги обработуваат и чуваат финансиските трансакции, банките станаа атрактивни цели за хакерите. Влегувањето во банкарскиот систем му овозможува на компјутерскиот криминалец да добие лични информации и да направи криминални трансакции. Банките поседуваат огромна база на податоци за клиентите, вклучувајќи информации за кредитни картички и адреси за е-пошта, кои можат да ги користат при планирање за идни напади.

Како работи?

Насочениот напад врз некоја организација е често маскиран да изгледа како порака од доверлив извор, како што е главен извршен директор или висок раководен работник. Хакерите редовно преминуваат во безбедни слоеви на организација со испраќање нешто едноставно како изјава за сметка или серија барања кои се пренесуваат на вработените во банката. Во повеќето напади, е-поштата е специјално направена со користење на софистициран социјален инженеринг, насочен кон одредена индивидуа од целна организација. Со цел да се бидат поубедливи, пораката е прилагодена на работникот, упатувајќи се на луѓе или бизниси што ги знаат.

Откако вработениот во банка или извршителот кликне на е-пошта и отвора прилог, прилогот ги експлоатира слабостите, обезбедувајќи отвор внес на малициозен софтвер кој им овозможува на хакерите пристап до мрежата на банката и им даваат неовластен пристап до банкарските компјутери. Ова им овозможува да украдат чувствителни и многу вредни информации. Откако ќе се инсталира, овој малициозен софтвер може да ги заобиколи силните заштитни технологии, слоеви на автентикација и може да собира информации за корисниците и да им обезбеди на измамниците информациите што им се потребни за пристап до чувствителните податоци на банката.

 

Колумни

Што да очекуваме во 2022 година од аспект на спречување перење пари и финансирање на тероризам?

Објавено

на

Гледајќи наназад во 2020 и 2021 година и сите случувања поврзани со Ковид 19, би било многу тешко да предвидиме што може да очекуваме во годината што е пред нас, 2022 година. Сепак, кога би зборувале само за процесите кои што би ја опфатила активноста за спречување перење пари и финансирање на тероризам, во тој случај предвидувањата се малку полесни. (more…)

Продолжи со читање

Колумни

Дали комбинирањето на одговорните лица за спречување перење пари и анти – измама ќе даде подобри резултати?

Објавено

на

Кога станува збор за борбата против измамите и перењето пари, врската меѓу двете е критична бидејќи измамниците работат на изнаоѓање начин да ги легитимизираат нивните недозволени средства. Измамата е кривично дело и е главно дело (овие кривични дела често се основниот извор на перење пари). Приходите од криминални активности поврзани со измама треба да се “перат”, така што “перењето” пари често следи веднаш по појавата на измама. Обично, по успешна активност на перење пари, измамниците добиваат непосреден пристап до средствата и ги прикриваат приходите, правејќи ги да изгледаат автентични. (more…)

Продолжи со читање

Колумни

Нивото на финансиска писменост е суштински индикатор за способноста на луѓето да донесуваат финансиски одлуки

Објавено

на

Денес сите ние треба да бидеме поодговорни за своите лични финансии од кога било досега. Системите за пензиско осигурување и социјална помош се во една тешка и напната позиција, што особено се комплицира со зголемувањето на животниот век на населението. Финансиските пазари брзо се менуваат, технологијата, новите и посложени финансиски производи стануваат наше секојдневие. Опсегот на финансиски производи од кои луѓето треба да избираат е многу различен од она што беше во минатото: хипотеки, кредитни картички, инвестициски фондови, заеднички вложувања и ануитети, а одлуките поврзани со овие финансиски производи имаат импликации за индивидуалната благосостојба. (more…)

Продолжи со читање


Популарно