Connect with us

Странски банки

БДП на Eврозоната се намали за 3,6 проценти, а невработеноста се зголеми за 0,2 проценти

Објавено

на

Бруто домашниот производ (БДП) на Еврозоната се намали за 3,6 проценти во првите три месеци од оваа година во однос на претходниот квартал, или 3,1 проценти на годишно ниво, според објавените сезонски прилагодени податоци од статистичката служба на Европската унија – Евростат.

Тоа е нешто помал пад од 3,8 проценти, колку што првично процени Еуростат, но сепак е најголем пад на економијата во Еврозоната уште од далечната 1995 година, кога датира статистичката служба на Европската унија – Евростат.

Во исто време, економијата на 27-члената Европска унија се намали за 3,2 проценти во првиот квартал во однос на претходниот квартал, што е и најголем пад регистриран досега, објави Евростат на својата официјална веб-страница.

Ова намалување на економската активност во Еврозоната е резултат на наглото опаѓање на потрошувачката на домаќинствата и инвестициите, како резултат на рестриктивните мерки воведени на средината на март за борба против пандемијата на коронавирусот.

Потрошувачката на домаќинствата во Еврозоната се намали за 4,7 проценти во овој период. Поради затворањето на продавниците, рестораните, кафеаните, инвестициите паднаа за 4,3 проценти, а извозот се намали за 4,2 проценти.

Од друга страна пак, се зголеми бројот на невработени лица во ЕУ, за минимални 0,2 проценти во однос на претходното тримесечје, што претставува прво зголемување на невработеноста уште од пролетта 2013 година, според податоците на Евростат.

 

Странски банки

ЕБОР ја намали прогнозата за раст на македонската економија

Објавено

на

Европската банка за обнова и развој ја намали прогнозата за економски раст за Македонија за 0,3 проценти. Во последниот извештај за регионалните економски состојби, ЕБOР за Македонија ја намали прогнозата од 3% на 2,7% економски раст. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Светска банка: Со трговската диверзификација и отвореност до подобри работни места, поголем економски раст во Северна Македонија

Објавено

на

Недостигот на трговска диверзификација и концентрацијата на извозот ја ограничуваат улогата на трговијата во економијата на Северна Македонија, со стапки на раст континуирано под оние на ЕУ и другите земји од Западен Балкан. Доколку сака да создаде квалитетни работни места, да ја намали сиромаштијата и да го подобри животниот стандард на луѓето, економијата на земјата треба да стави поголем акцент на трговската диверзификација и отвореност, забележува меѓу другото новиот извештај на Светска банка, Стратегија за трговска политика 2.0 за Северна Македонија што беше презентиран денеска во Скопје. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Швајцарската централна банка ја зголеми референтната каматна стапка за 0,75 процентни поени

Објавено

на

Швајцарската централна банка ја зголеми референтната каматна стапка за 0,75 процентни поени, што е второ зголемување во претходните 15 години. (more…)

Продолжи со читање

Популарно