Connect with us

Останато

БДП на САД се намали за 2,4 проценти во последниот четврти квартал од 2020 година

Објавено

на

Американската економија се намали за 2,4 проценти во четвртиот последен квартал од 2020 година, објави во четвртокот Министерството за трговија, што е малку подобро од проценката во јануари за падот на активноста од 2,5 проценти во однос на истиот период од претходната година.

Во третиот квартал, економијата се намали за 2,8 проценти на годишно ниво.

Активноста нагло забави на крајот на годината, со стапка на раст од само еден процент што беше многу помалку во однос на претходните три месеци кога порасна 7,5 проценти, покажува извештајот, потврдувајќи ја првата проценка.

Министерството во преден план ја става годишната стапка на раст што ја користат само САД, Канада и Јапонија, и која покажува раст на БДП на САД во четвртиот квартал од 4,1 процент, за 0,1 процентен поен поголем од првичната процена.

Ваквата стапка на раст на БДП покажува со која стапка би пораснал БДП за една година, доколку растеше со иста стапка во секој квартал како и во последните три месеци.

„Растот на БДП во четвртиот квартал го одразува континуираното закрепнување на економијата од остриот пад во првата половина на годината и истовремените ефекти од пандемијата со Ковид-19, вклучително и новите ограничувања и затворања во делови на САД“, се вели во соопштението.

За целата година, БДП на САД се намали за 3,5 проценти, ја потврди Министерството проценката од крајот на јануари. Една година претходно економскиот раст на САД беше 2,2 проценти.

Падот на реалниот БДП во 2020 година, меѓу другото, го одразува падот на личната потрошувачка, извозот и инвестициите на компаниите во опрема и намалувањето на трошењето на федералните држави и локалните самоуправи, се вели во соопштението.

Останато

Комората на сметководители се придружува на протестот на ТУК

Објавено

на

Комората на сметководители години наназад реагира на репресивната улога на Министерството за финансии и неговата улога во уништувањето на сметководствената професија. Структури од Секторот за финансиски систем од ова министерство, наместо да ги извршуваат своите работните задачи во интерес на граѓаните, за што земаат плата, делуваат низ призма на исполнување на своите лични интереси притоа загрозувајќи ја егзистенцијата на 10.000 професионалци од дејноста. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Маск загуби 5,6 милијарди долари за еден ден по падот на акциите на „Tesla”

Објавено

на

Акциите на компанијата „Tesla” на Илон Маск забележаа пад по информацијата дека две лица загинаа во несреќа со електричен автомобил на компанијата во текот на изминатиот викенд, пишува списанието „Forbes”. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Просечна месечна нето-плата по вработен во февруари изнесува 27.948 денари

Објавено

на

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во февруари 2021 година, во однос на февруари 2020 година, изнесува 102.7. (more…)

Продолжи со читање
Популарно