Connect with us

Странски банки

БДП на Германија падна за 2,2 проценти во првиот квартал

Објавено

на

Германскиот БДП во првото тримесечје од оваа година е 2,2 проценти помал во однос на последните три месеци од 2019 година. Ова е најлош резултат на германската економија од економската криза во 2009 година.

Пандемијата на коронавирусот, што предизвика привремено затворање на многу компании е виновна за ова големо забавување на германската економијата. Се очекува резултатите да се подобрат веќе следниот квартал, бидејќи Германија започна да ги ублажува забраните и ограничувањата кон крајот на април.

Треба да се има предвид дека најсилната економија на ЕУ во однос на нејзините други членки забележа дури и добар резултат. БДП во Унијата падна во просек за 3,3 проценти во првиот квартал. Во некои земји падот беше уште поизразен – во Франција изнесуваше 5,8 проценти, а во Италија 4,7 проценти.

Во еврозоната падот на БДП во првиот квартал изнесуваше 3,8 проценти.

Странски банки

First Citizens Bank ја купува Silicon Valley Bank за 72 милијарди долари

Објавено

на

Американската банка „First Citizens Bank” ќе ги откупи за 72 милијарди долари преостанатите кредити и депозити на „Silicon Valley Bank” (SVB), која беше преземена од американските регулатори поради банкрот на почетокот на месецот. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Се разгледуваат дисциплински постапки против менаџерите на Credit Suisse!?

Објавено

на

Швајцарскиот финансиски регулатор (ФИНМА) објави дека размислува дали да покрене дисциплинска постапка против извршниот директор на „Credit Suisse”, откако втората по големина банка во Швајцарија минатата недела мораше да биде откупена од најголемата швајцарска банка, „UBS”, со цел да се избегне колапс на банкарскиот сектор. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Централната банка на Албанија ја зголеми основната каматна стапка

Објавено

на

Централна банка на Албанија ја зголеми основната каматна стапка за 0,25 проценти, како чекор да обезбеди економска и финансиска стабилност во земјата, јави државната агенција АТА. (more…)

Продолжи со читање

Популарно