Connect with us

Останато

Банкротите на светските компании се темпирана бомба за светската економија

Објавено

на

Владите ширум светот се обидуваат да преземат акција за да им помогнат на компаниите кои се силно погодени од пандемијата на коронавирусот.

Сепак, светската економија се соочува со темпирана бомба на банкроти на компаниите кои ја придвижуваат економијата.

Според истражувањето на кредитната осигурителна група „Euler Hermes“, бројот на компании кои се соочуваат со банкрот се зголеми на една третина од вкупниот број на компании во светот, што претставува сериозна закана за светската економија.

Вирусот Ковид-19 предизвика темпирана бомба, се предупредува во извештајот, предвидувајќи дека бројот на банкроти ќе се зголеми за 35 проценти меѓу 2019 и 2021 година.

Кредитната осигурителна група „Euler Hermes” исто така, пресмета дека просечната несолвентност на компаниите ќе се искачи на највисоко ниво од 2009 година, кога светот беше погоден од светската финансиска криза, пренесува француската новинска агенција „АФП“.

Најголем број на банкроти меѓу водечките економии се очекува во САД, каде тој број ќе се зголеми за 57 проценти до 2021 година.

Во Бразил тој процент ќе биде повисок за 45 проценти, во Велика Британија ќе се зголеми за 43 проценти, а во Шпанија за 41 процент. Кредитната осигурителна група „Euler Hermes” предвидува дека бројот на банкроти во Кина, каде што започна целата пандемија со корона кризата, ќе се зголеми за 20 проценти.

Останато

Од 28-ми започнува етапната исплата на јунските пензии

Објавено

на

Владата на Република Северна Македонија на последната седница ја усвои Информацијата за исплата на пензии за месец јуни 2022 година со задолжување на Фондот на пензиското и инвалидското осигурување на Северна Македонија да ги достави податоците за пензиите до деловните банки најдоцна до 27 јуни. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Инфлацијата во Велика Британија највисока во последните 40 години

Објавено

на

Инфлацијата во Велика Британија се зголеми на 9,1 проценти на годишно ниво во мај, што е највисоко во изминатите 40 години, покажува извештајот објавен од Националната канцеларија за статистика на Обединетото Кралство. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Економиите на САД и ЕУ во пад, расте ризикот од глобална рецесија

Објавено

на

Економиите на САД и на Европската Унија покажуваат значаен пад во јуни, како резултат на порастот на цените за храната, цените на енергенсите и намалената побарувачка на останатите производи и услуги. Со тоа се зголемува ризикот за глобална рецесија. (more…)

Продолжи со читање


Популарно