Connect with us

НБРМ

Банкнотите од 1.000 денари се најзастапени во издадените пари во оптек

Објавено

на

Вкупниот износ на издадените пари во оптек во текот на 2018 година e 39.825 милиони денари и во однос на претходната година тие бележат зголемување од 3.617 милиони денари, или 10,0%.

Структурата на парите во оптек укажува дека на крајот на годината, книжните пари учествуваат со 97%, а кованите пари со 3% од вкупната вредност. Од аспект на бројот на издадени пари во оптек, учеството на книжните пари изнесува 26,1% (89,8 милиони парчиња), а на кованите пари 73,9% (254,9 милиони парчиња).

Најголемо учество во вкупната вредност на емитираните книжни пари имаат книжните пари во апоен од 1.000 денари (58%), 2.000 денари (24,9%) и 500 денари (10,8%). Останатите книжни пари учествуваат со 6,3% во вкупната вредност.

Во 2018 година, најголемо учество во вредноста на кованите пари имаат апоените од 10 денари (33,7%), 50 денари (31,9%) и 5 денари (14,9%).

Во структурата на издадените пари во оптек според бројот на парчиња, најголемо учество имаат книжните пари во апоен од 1.000 денари (24,9%), 10 денари (19,1%), 100 денари (16,6%) и новите полимерни пари од 10 денари (16,1%).

Останатите книжни пари учествуваат со 23,3% во вкупната количина на книжните пари во оптек. Најголемо учество во вкупните издадени ковани пари имаат апоенот од 1 денар (40,1%) и 2 денари (25,4%).

НБРМ

Народната банка ги засили активностите за унапредување на платежните услуги и поддршка на финтек-секторот

Објавено

на

Развивањето на платните системи, создавањето простор за унапредување и развивање на пазарот на платежни услуги и поддршката на примената на нови иновативни технологии во финансискиот сектор се дел од приоритетите на Народната банка. На нив се фокусирани и значителен дел од активностите во рамките на твининг-проектот „Јакнење на институционалниот капацитет на Народната банка на патот кон нејзиното членство во Европскиот систем на централни банки“, финансиран од Европската Унија. (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

Народна банка со кривични пријави против поранешните одговорни лица во „Еуростандард банка“ АД Скопје

Објавено

на

Оштетените штедачи од Еуростандард банка АД Скопје остварија повторна средба со премиерот Зоран Заев, придружуван од вицепремиерот Фатмир Битиќи. (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

Состанок Ангеловска-Бежоска – Паолучи: Мерките на Народната банка беа соодветни и придонесоа за ублажување на ефектите од ковид-кризата

Објавено

на

Од исклучително значење за македонската економија се вложувањата на Народната банка во одржувањето на финансиската стабилност. Ова се согледува и во текот на ковид-кризата, кога сите стандардни показатели за оценка на состојбите во банкарскиот систем се задржуваат на солидно ниво. Светската банка постојано ги следи активностите и спроведувањето на препораките, вклучително и во однос на воспоставувањето соодветна макропрудентна рамка и во унапредувањето на анализите и на следењето на системските ризици, согласно со највисоките меѓународни стандарди. Соработката меѓу двете институции во претстојниот период и дополнително ќе се засили преку веќе планираните проекти на Народната банка за коишто Светската банка дава поддршка. (more…)

Продолжи со читање

Популарно