Connect with us

Анализи

Банкнотата од 50 евра е најпопуларна кај фалсификатoрите

Објавено

на

Од 2002 година, кога беше воведена евро валутата, откриени се 19 милиони фалсификувани банкноти на оваа валута со лична вредност од 1,2 милијарди евра.

Само минатата година, откриени се 770.000 фалсификувани банкноти во евра, изјави портпаролката на Европол, Ина Михајлова.

Со оглед на тоа дека во јануари во оптек биле пуштени 24 милијарди банкнотите во евра, Европол смета дека бројот на фалсификувани банкноти е многу мал.

„Минатата година имаше само 30 фалсификувани банкноти на милион реални“, изјави портпаролката Михајлова.

Меѓу фалсификаторите, најпопуларна е банкнотата од 50 евра, застапена со 37 проценти меѓу откриените фалсификати, по што следи банкнотата од 20 евра, која е застапена со 26 проценти.

Од вкупниот број фалсификувани евро банкноти, околу 12 проценти се фалсификувани банкноти од 100 евра.

Анализи

Запознајте ја банкарската фела во Македонија (прв дел)

Објавено

на

Со цел подобро запознавање со водечките банкари во државата, Банкарство.мк спроведе истражување на тема „Банкарската фела во Македонија”. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Колку се застапени жените во Управните одбори на банките во Македонија?

Објавено

на

Со цел утврдување на статусот на жената во општеството, Банкарство спроведе истражување на тема ,,Жените во Управните одбори на банките во Република Северна Македонија”. Истражувањето ја опфаќа процентуалната застапеност на жените во Управните одбори на банките во Македонија, па за таа цел беа анализирани сите банки. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Која македонска банка планира да го нападне тронот во банкарскиот сектор!?

Објавено

на

Во ноември 2019 година успешно беше завршен процесот на превземање на Охридска банка, со што Банката стана дел од реномираната Штаермеркише Банк и Шпаркасен, АД Грац, Австрија и пошироко Ерсте групација. (more…)

Продолжи со читање

Популарно