Connect with us

Останато

Банкнотата од 100 долари е најчесто платежно средство на светот за првпат во историјата!

Објавено

на

Банкнотата од 100 долари за прв пат во историјата ја надмина банкнотата од 1 долар во трговијата.

Со други зборови, најценета американска банкнота, позната како „Бенџамини“, поради фотографијата на Бенџамин Френклин стана најбројна банкнота на светот.

Поради што е толку популарна оваа банкнота?

Според податоците на Федералните резерви, банкнотата од 100 американски долари е во оптек двојно повеќе од светската криза.

Се поставува прашањето дали Американците во време на дигитално плаќање почнаа да чувствуваат носталгија за зелените банкноти?

Иако вкупната побарувачка за американската валута навистина е во пораст, се работи за тоа што повеќето банкноти од 100 долари се во оптек надвор од САД, т.е. во странство. Речиси 80% од сметките од 100 долари и повеќе од 60% од сите американски сметки се во странство, што е двојно во однос на 30%, колку што биле во 1980 година.

Каде се сите тие банкноти од 100 долари не може да се знае точно. Без разлика дали е на Блискиот исток или Венецуела, може само да се замисли колку таму е важна вредноста на парите во кеш, особено поради недовербата во локалната валута.

Постојат и други објаснувања, особено фактот дека доларот сега е единствена глобална валута, за која нема знаци за опаѓање на побарувачката.

Останато

Какво електрично возило е најисплатливо според новиот Закон за данок на возила?

Објавено

на

Откако на 1 јануари 2020 година стапи на сила новиот Закон за данок на возила добро е сите корисници да се информираат дека може да купат електрично возило без воопшто да платат данок за него, но има и уште неколку одредби кои се многу важни да ги знаете. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Bankarstvo #askJosif: Кафе на работно место

Објавено

на

Пиењето на кафе за време на работа, или општо, пиењето на кафе никогаш не е проблем. Проблем е потребата за кафе. Јас многу често кога разговарам со моите клиенти ги прашувам колку кафиња пијат на ден. Независно од бројката што ќе ми ја кажат, следното прашање ми е дали тоа ти е потреба или ти е задоволство. Доколку тоа е потреба тука повлекувам линија и продолжуваме во следна насока.  (more…)

Продолжи со читање

Останато

Одбележан меѓународниот ден на царината со доделување благодарници на заслужни вработени, институции и организации

Објавено

на

Царинската управа на Република Северна Македонија се вклучи во одбележувањето на Меѓународниот ден на царината со истакнување на неколку важни определби од функционирањето на оваа важна институција.  (more…)

Продолжи со читање

Популарно