Connect with us

Домашни банки

Банките се подготвени за готовинската исплата на априлските пензии

Објавено

на

Македонската банкарска асоцијација известува дека сите банки се подготвени од денес по групи да ја спроведат готовинската исплата на априлските пензии.

Заради заштита на здравјето, МБА апрелира пензионерите коишто не поседуваат дебитна картичка, при посетата во банка да поднесат барање за изработка на картичка којашто ќе биде поврзана со нивната банкарска сметка. Со тоа, нивните средства ќе им бидат достапни во секое време преку банкоматите и трговската мрежа и понатаму нема да треба да ги посетуваат филијалите и експозитурите на банките заради подигнување готовина.

На пензионерите коишто имаат дебитна картичка, но не се запознаени со сите можности за нејзино користење, банките се подготвени да им излезат во пресрет со соодветни објаснувања и насоки.

Македонската банкарска асоцијација апелира при посетата на филијалите и експозитурите да се почитуваат насоките за одржување меѓусебно растојание од најмалку 2 метри пред и во објектите на банките и задолжително да се носи лична заштитна опрема за носот и устата (респираторна маска, хируршка маска за еднократна употреба, текстилна маска за повеќекратна употреба, марама или шал, бандана и слично).

Готовинската исплата на пензиите ќе се спроведе согласно следниот распоред:

– во понеделник, 27 април – пензии во висина до 11.000 денари;

– во вторник, 28 април  – пензии во висина од 11.001 денари до 14.000 денари;

– во среда, 29 април  – пензии во висина од 14.001 денари до 18.000 денари;

– во четврток, 3о април –  пензии во висина над 18.000 денари.

Од МБА се надеваат дека другите корисници на банкарски услуги, ќе имаат разбирање и периодот од 8 до 12 часот кога е дозволено движење на лицата над 67 години ќе им ги отстапат на повозрасните граѓани.

Домашни банки

Личниот пристап кон клиентите е клучен за градење доверба

Објавено

на

Банките се двигатели на секоја економија, а нивната одговорност кон клиентите е повеќеслојна и поеднакво се однесува и на бизнисите (правните лица) и на поединците (физичките лица). (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Доделен автомобилот TESLA на среќниот добитник во наградната игра на Стопанска банка АД – Скопје

Објавено

на

Најсреќниот добитник во големата наградна игра на Стопанска банка, Ацо Савиќ, вчера (23 ноември) пред просториите на Банката во центарот на Скопје ги доби клучевите од новиот автомобил TESLA model 3. Автомобилот е главната награда од наградната игра на Стопанска банка со Mastercard платежните картички „Најбрзо до Тесла возило со СБ”, која траеше од 1 јули до 31 октомври. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

ЕБОР одобри 9 милиони ЕУР кредит на ПроКредит Банка во Северна Македонија

Објавено

на

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) доделува нови средства за поддршка на младите претприемачи и основање на бизниси, како и за промовирање на зелени финансии во Северна Македонија, преку финансискиот пакет од 9 милиони ЕУР одобрен за ПроКредит Банка. (more…)

Продолжи со читање

Популарно