Connect with us

Домашни банки

Банките продаваат 165 деловни простории, 91 стан, 134 парцели…

Објавено

на

Податоци за 165 деловни простории, 91 стан, 74 помошни простории, 27 гаражи, 134 парцели (градежно неизградено земјиште, дворни места, земјишта под згради, неизградено земјиште, шуми, лозје, ливади, пасишта, овоштарници), содржи моментно Регистарот на преземен имот наменет за продажба.

Тоа се податоци за имот на граѓани што им бил одземен од банки поради ненавремено плаќање долгови или пак бил одземен со пресуда во судски случаи што ги водела државата.

Најголем број деловни простории што се дел од регистарот има во Скопје, 32, по што следи Свети Николе со 21, Кочани со 10, Радовиш, 9, Кратово 8, Битола 7… Деловните простории се со површина од 113 до 450 квадратни метри.

Од становите што се дел од регистарот, најголемиот дел, 64, се во Скопје и тоа 28 во Ѓорче Петров, 15 во Центар, девет во  Радишани, четири во Визбегово, по дvа во Бутел и во Сингелиќ…

Агенцијата за катастар на недвижности го воспостави Регистарот во декември лани. Во него се достапни податоци  за број на парцела и на имотен лист, квадратура, местоположба и сопственост. Податоците автоматски го ажурира Катастарот, но нема увид во цената по која банката ја врши продажбата, ниту пак динамика за продажба на имотот. Тоа го ажурираат комерцијалните банки, а продажбата се евидентира во регистарот кога ќе биде реализирана. Од моментот на воспоставување или продажба на самата недвижност таа се трга од регистарот.

Во втората фаза од проектот беше планирано во базата да бидат вклучени и податоци од извршители, стечајни управници и Министерството за финансии.

Од Агенцијата за катастар на недвижности за МИА изјавија дека се работи на надградбата на системот за вклучувањето на дополнителните чинители. „Се надеваме дека тоа ќе биде наскоро, но, за жал не сме во состојба да утврдиме точен датум“, велат од Катастарот.

Истакнуваат дека Регистарот на преземени недвижности наменети за продажба функционира според предвидената динамика и според предвидените правила на функционирање.  Досега немало пречки од каков било вид, за негово непречено функционирање. Регистарот на преземени недвижности наменети за продажба го води Агенцијата за катастар на недвижности, но исклучиво врз основа на податоците доставени од субјекти кои ги преземале недвижностите, а кои се наменети за продажба, појаснуваат од Катастарот.

Целта на алатката е на едно место секој заинтересиран инвеститор или купувач на недвижен имот да добие точна информација за недвижниот имот, расположив на продажба.

Домашни банки

Што треба да направат пензионерите кои примаат пензија преку Еуростандард банка?

Објавено

на

Една од работите за кои има многу непознати во случајот поврзан со Еуростандард банка и одземањето на лиценцата за работа е големиот број на пензионери и нивната дисперзија по другите банки во периодот што следи. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Гувернерката Ангеловска-Бежоска донела решение за одземање на дозволата за работа на Еуростандард банка уште пред два месеци

Објавено

на

Денес, 12 август 2020 година, Народната банка, постапувајќи согласно со Законот за банките, ја укина дозволата за основање и работење на Еуростандард банка АД Скопје. Укинувањето на дозволата се должи на неисполнување на минимални законски услови за работење на банка. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Како ќе влијае пропаѓањето на Еуростандард банка врз банкарскиот сектор?

Објавено

на

Денес, 12 август 2020 година, Народната банка, постапувајќи согласно со Законот за банките ја укина дозволата за основање и работење на Еуростандард банка АД Скопје. Укинувањето на дозволата се должи на неисполнување на минимални законски услови за работење на банка. (more…)

Продолжи со читање

Популарно