Connect with us

Домашни банки

Банките нема да им наплаќаат на социјалните случаи за деблокирање на сметките

Објавено

на

Банките нема да им наплаќаат на социјалните случаи за деблокирање на сметките поради неплатени долгови. На вчерашната средба на Банкарската асоцијација со министерот Тевдовски и министерката Дескоска, банките се согласиле да не наплаќаат надомест доколку се блокира сметка на човек кој е социјален случај, прима алиментација, хуманитарна помош или друг вид заштитен приход.

“И тие се свесни дека она што банките го наплаќаат како 2.500 денари за деблокирање на сметка на примател на социјална помош, студентска стипендија, е недозволиво да го плаќа, тоа е голема сума, а за банките исклучувањето на овој надомест не е никаков финансиски проблем. Остануваме на законските одредби и имаме согласност од банките„, рече министерката за правда Рената Дескоска  и додаде: “ Во овој предлог на законот кој сега е во собраниска процедура стои дека доколку дојде до блокирање сметка на лице кое со закон е изземено од извршување, односно има приход што не смее да се извршува, дали тоа е социјална помош, алиментација, хуманитарна помош или друг тип на заштитен приход, ниту банките ниту извршителите нема да смеат да наплатат надоместоци. Вчера јас и министерот за финансии имавме состанок со Македонската банкарска асоцијација, тоа беше работна средба. МБА се согласи со лимитите дадени во законот и од тој аспект тие се свесни дека она што некои банки го наплаќаат како 2.500 денари за одблокирање на сметка на лице примател на социјална помош или примател на студентска стипендија е недозволиво. Тоа е голема сума за граѓанинот, а за банките исклучувањето на овој надомест или правењето на ваква активност без надомест не е финансиски товар„.

Според предложениот закон, за долговите до 1.000 евра трошокот за деблокирање од 20 евра ќе се намали на 2 евра а за поголемите долгови ќе се плаќа најмногу 6 евра.

“Ќе има промени и кај луѓето со минимална плата и кај нив ќе има намалување, бидејќи има побарувања од 90-тите години за кои извршителите не се криви„, изјави Зоран Димов од Комората на извршители.

Димов информира дека од воведувањето на приватното извршување до сега е наплатена сума од 1,2 милијарди евра, а лани е постигнат рекорд со 170 милиони евра. Според него, извршувањето ги дисциплинирало граѓаните, па сега 99% од нив си ги плаќаат сметките за комуналните услуги без интервенција на извршителите. Така, како што информира, 2006 година, кога извршителите имале најмногу работа, примиле 120.000 предмети, иако само три до четири комунални претпријатија до граѓаните доставуваат вкупно 12 милиони такви сметки, што значи дека извршителите требале да наплатат само еден процент од нив.

Домашни банки

ПроКредит Банка овозможи електронско отварање на орочен депозит

Објавено

на

ПроКредит Банка овозможи електронско отворање на орочен депозит директно преку нивното е-банкарство. Со оваа опција, клиентите имаат комплетна флексибилност, сигурност и дискреција при раководење со своите лични финансии и не мора да зависат од работното време на филијалите за креирање на навика за штедење. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Зелена наградна игра на Охридска Банка!

Објавено

на

Бидете дел од најзелената наградна игра на Охридска банка Сосиете Женерал. Направете 10 трансакции со дебитна и 5 транскакции со кредитна картичка и освојте електричен тротинет! Од 17 Декември до 28 Февруари 2019 година купувајте со картичките на Охридска банка Сосиете Женерал. 20 електрични тротинети чекаат на вас! (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Вечерва отворање на изложбата од ликовната колонија „Вевчански видувања 2018“ во НЛБ Галерија

Објавено

на

Во организација на Меѓународната ликовна колонија „Вевчански Видувања, како и на Компанијата „ВИА“, вечерва (17 декември, понеделник), во 19 часот, во НЛБ Галерија во Скопје, свечено ќе биде отворена изложбата на уметнички дела на Меѓународна ликовна колонија „Вевчански видувања“ 2018.  (more…)

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange